Viditeľnosť LGBT+ komunity do veľkej miery závisí od filmového priemyslu a médií. Podľa najnovšieho prieskumu organizácie GLAAD však reprezentácia queer ľudí v hollywoodskych filmoch vykazuje klesajúcu tendenciu.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Ako vyzeral rok 2023 z hľadiska reprezentácie LGBT+ komunity?

Prieskum organizácie GLAAD sledoval viac ako 250 filmov od 10 hlavných distribútorov, ich dcérskych spoločností a streamovacích služieb. Napriek nárastu počtu LGBT+ postáv v popredných alebo hlavných úlohách klesol počet filmov s queer postavami v roku 2023. Len 70 filmov z celkového počtu 256 obsahovalo queer postavu (27,3 %), čo predstavuje pokles o 1,2 % v porovnaní s rokom 2022. V týchto 70 filmoch vystupovalo 170 queer postáv, z ktorých 46 % boli farebné osoby, čo je o 6 % viac ako v roku 2022. Reprezentácia transrodových postáv bola nízka – z 170 postáv boli len dve transrodové (filmy Next Goal Wins a ¡Que Viva Mexico!). GLAAD rozdelil analyzované filmy do piatich kategórií: komédia, dráma, rodinný film, fantasy/sci-fi/akčný film a horor.

Zdroj: @hwoodtimes

Veľké štúdia neobstáli

Prieskum analyzoval filmové štúdiá na základe kvality, kvantity a rozmanitosti zastúpenia LGBT+ komunity vo filmovom priemysle. Organizácia GLAAD udelila nedostatočné hodnotenie štúdiám A24, Apple TV+, Lionsgate, Paramount Global, Sony a Walt Disney Studios. O niečo lepšie hodnotenie získalo Warner Bros. Discovery. NBCUniversal a Netflix boli označené za spravodlivé voči queer osobám, pričom najlepšie hodnotenie získal Amazon.

Zdroj: Unsplash.com

LGBT+ tematika vo filmoch hrá stále druhé husle

GLAAD kritizuje, že LGBT+ postavy stále zohrávajú prevažne vedľajšie úlohy, najmä v romantických filmoch, kde často slúžia len ako morálna podpora pre heterosexuálne páry. Organizácia preto zdôrazňuje potrebu posilniť zastúpenie queer postáv v hlavných rolách. Výskum tiež ukazuje, že LGBT+ tematika výrazne chýba v rodinných filmoch a filmoch pre deti, čo GLAAD považuje za veľký problém. Upozorňuje, že nedostatočná reprezentácia negatívne ovplyvňuje mladých LGBT+ ľudí, ktorí sú často terčom šikany v školách, v rodinách alebo v komunite.

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →