Mpox už nie je len neznámym strašiakom pre Spojené štáty či krajiny Afriky. Jeho prítomnosť zaznamenali už aj v Európe. Aj napriek tomu, že v súčasnosti pre nás nepredstavuje hrozbu, je dôležité o ňom šíriť osvetu, a to najmä medzi členmi LGBT+ komunity.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Vo všeobecnosti o Mpox

Mpox (predtým známe ako monkeypox alebo opičie kiahne) je ochorenie spôsobené vírusom opičích kiahní. V posledných rokoch ohnisko nákazy zaznamenala najmä subsaharská Afrika, v ktorej WHO vydala najvyšší stupeň varovania pred ochorením. Vírus sa šíri prostredníctvom blízkeho alebo intímneho kontaktu – objímanie, bozkávanie, orálny, vaginálny či análny sex.

Zdroj: X/@Stefania_144

Symptómy a liečba

Mpox sa zvyčajne prejavuje ako vyrážka podobná pľuzgierom alebo akné. Medzi časté príznaky patria horúčka, zimnica, únava, bolesť chrbta a svalov, lézie slizníc a opuch lymfatických uzlín. Príznaky možno spozorovať zhruba do troch týždňov od vystavenia sa vírusu a trvajú dva až štyri týždne. Mpox je smrteľný len ojedinele, no jeho prítomnosť môže byť bolestivá. Proti Mpox existujú vakcíny. WHO odporúča, by ľudia zvážili očkovanie spolu s ďalšími opatreniami v oblasti verejného zdravia.

Situácia na Slovensku

Podľa Borisa Klempu z Virologického ústavu Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied je riziko nákazy u nás v súčasnosti veľmi nízke. Na Slovensku máme dostupnú vakcínu Imvanex (Jynneos). Ako dodáva Klempa: „Rizikovým je určite najmä promiskuitné správanie. Dobrá správa je, že voči tomuto ochoreniu máme k dispozícii aj modernú vakcínu, pôvodne vyvíjanú proti pravým kiahňam.“

Zdroj: X/@IDNTimes

Spojitosť medzi LGBT+ komunitou a Mpox

Pozornosť by mali zbystriť najmä členovia LGBT+ komunity, medzi ktorými sa môže vírus preniesť s vyššou pravdepodobnosťou. To platí najmä pre tých, ktorí často striedajú sexuálnych partnerov. Organizácia CDC (Centers for Disease Control and Prevention) z prieskumu zistila, že 99 % ľudí pozitívnych na Mpox boli cisrodoví a transrodoví muži. Z toho 94 % respondentov uviedlo, že v poslednom období mali sexuálny alebo blízky kontakt s iným mužom. Nezáväzný sex na pravidelnej báze preto môže byť potenciálnym rizikom nákazy pre queer ľudí.

Zdroj: @sbsportuguese

Epidémia v USA

Spojené štáty oznámili zintenzívnenie testovania a distribúciu vakcín pre najviac ohrozené skupiny, medzi ktoré patria aj niektorí členovia LGBT+ komunity a ľudia pozitívny na HIV. Súčasná epidémia v USA má vysoký počet známych prípadov homosexuálov a bisexuálov (predovšetkým mužov). Infikované bývajú aj transrodové a nebinárne osoby. Situáciu ohľadom Mpox v posledných rokoch vníma aj zoznamovacia aplikácia Grindr. Používatelia sa preto môžu informovať nielen o zaočkovanosti voči COVID-19, ale aj voči Mpox.

Ako môže Mpox zvyšiť stigmatizáciu LGBT+ komunity?

Doterajšie dáta by mohli spôsobiť vlnu kritiky a odporu voči LGBT+ komunite, nakoľko existuje súvislosť medzi pozitívnmi prípadmi na Mpox a queer osobami. Navyše, podľa údajov o najčastejšom spôsobe prenosu bol kontakt pokožky a slizníc počas sexu. Až 43,4 % prípadov nákazy sa spájalo s večierkami so sexuálnym kontaktom. Podobný vzorec šírenia Mpox a AIDS môžu konzervatívne kruhy namieriť voči členom LGBT+ komunity, čo by mohlo prispieť k vyššej stigmatizácii. Organizácia Human Rights Campaign však zdôrazňuje, že tento vírus nie je obmedzený pohlavím alebo sexualitou a môže sa šíriť na kohokoľvek a kdekoľvek prostredníctvom blízkeho, osobného, často kožného kontaktu. Aj napriek tomu, že sa Mpox môže vo väčšej miere šíriť v kruhoch LGBT+ komunity, je dôležité neprisudzovať tento vírus iba homosexuálom a bisexuálom.

Zdroj: @RPPNoticias

Mpox nie je „vírusom homosexuálov“

V Afrike sa za posledných 50 rokov ukázalo, že Mpox sa najčastejšie vyskytuje u detí s oslabenou imunitou, nie u homosexuálov. Mpox sa neprenáša iba pohlavným stykom, ale aj dlhodobým kontaktom tvárou v tvár cez kvapôčky z dýchacích ciest, kontaktom s telesnými tekutinami, chorými tkanivami alebo kontaminovaným oblečením a posteľnou bielizňou. Prenos je možný aj z matky na dieťa. Preto označiť Mpox ako „homosexuálnu chorobu“ je nesprávne a môže viesť k mylnému chápaniu a diskriminácii, čo sťažuje prevenciu.

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →