Krajne pravicová strana získala v rakúskych voľbách najviac hlasov. Takto sa stalo po prvý raz od druhej svetovej vojny. Rakúska strana slobody (FPÖ) zvíťazila s 29,2 percentami hlasov, a tak porazila vládnucu ÖVP, ktorá získala 26,5 percenta.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

„Nemusíme meniť našu pozíciu, pretože sme vždy hovorili, že sme pripravení viesť vládu. Sme pripravení presadzovať túto zmenu v Rakúsku bok po boku s ľuďmi.“

Herbert Kickl, líder FPÖ

Kickl využil rastúcu prítomnosť krajnej pravice v Európe, ako aj rastúce obavy z inflácie, migrácie a kriminality. FPÖ sa však nepodarilo získať väčšinu a ak má vládnuť, musela by sa spoliehať na koalíciu s inou stranou.

Útok na transrodových ľudí

Výhra FPÖ pravdepodobne ublíži LGBT+ právam v Rakúsku. Niekoľko jej bývalých lídrov, ako aj Kickl, sa zamerali najmä na trans ľudí. V rámci svojho manifestu, ktorý obsahoval niekoľko protimigračných a protiislamských politík, FPÖ prisľúbila prijať ústavné rozhodnutie, ktoré stanovuje, že existujú len dve pohlavia. Tým by sa zrušilo niekoľko ochranných opatrení pre transrodových – a najmä nebinárnych – ľudí, ktoré boli prijaté v posledných rokoch.

Program strany sľubuje aj zákaz používania rodovo inkluzívneho jazyka štátnymi zamestnancami a koniec verejného financovania takzvanej „woke“ ideológie. Hovorí sa v ňom: „Každý, kto si myslí, že môže svojvoľne určiť počet pohlaví alebo ľubovoľne si zmeniť pohlavie, neberie ohľad na povahu ľudských bytostí.

„Počet ľudí, ktorí sa nechcú identifikovať ako muž alebo žena, je zanedbateľný. Preto sme proti permanentnému transrodovému vymývaniu mozgov, ktoré je v konečnom dôsledku zamerané len na zničenie našich spoločenských základov.“

Herbert Kickl

Takisto sľubujú „zachránu ženského športu“ zákazom transrodových alebo intersexuálnych športovcov súťažiť na ženských podujatiach. Vyplýva to z kontroverzie v ženskom boxe na parížskych olympijských hrách, v ktorej súťažili dve víťazky zlatých medailí napriek tomu, že údajne neuspeli v teste rodovej spôsobilosti.

„My, Strana slobody, sme za rešpektovanie zákonov biológie. Preto budeme lobovať u športových federácií a športových klubov, aby zabezpečili, že intersexuálne alebo transrodové športovkyne nebudú môcť súťažiť v ženských športových súťažiach.“

Program FPÖ

Práva LGBT+ ľudí v súčasnosti

V súčasnosti je rakúsky prístup ku queer právam chvályhodný. Na komunitnej stránke indexu rovnosti Equaldex je uvedený v 20 najlepších krajinách pre rovnosť LGBT+. Rakúsko ešte minulý rok vyčlenilo milióny eur na odškodnenie tisícov homosexuálov, ktorí boli pred rokom 2000 prenasledovaní desiatky rokov.

Zákon o občianskom stave, schválený v roku 2013, umožnil transrodovým občanom legálne zmeniť pohlavie, aj keď s lekárskou diagnózou, zatiaľ čo manželstvá osôb rovnakého pohlavia sú legálne od roku 2019.

Zdroj: X/@FPOE_TV

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →