LGBT+ komunita prišla o známeho aktivistu. Vo veku 66 rokov zomrel herec, dabér, politik a aktivista Jiří Hromada. Informuje o tom český portál TN.cz, ktorý informáciu prevzal z príspevku herca Radeka Fejta na Facebooku.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Hromada bol známy vďaka svojim hereckým výkonom v českých filmoch ako Kluci z hor a Copak je to za vojáka. V rokoch 2011 – 2017 bol vo funkcii prezidenta Hereckej asociácie.

Ešte známejší je jeho hlas, ktorý diváci mohli počuť vo viacerých filmoch, napríklad Harry Potter a Dary smrti 1, kde v českej verzii daboval ministra mágie Rufusa Scrimgeoura.

Okrajovo sa pohyboval aj v politike, kde zastával posty poradcov niektorých ministrov vlád ČR.

Okrem toho tiež zastával dôležitú úlohu v bránení práv LGBT+. Pôsobil vo viacerých funkciách v organizáciach a orgánoch, ktoré mali bojovať za zrovnoprávnenie homosexuálov.

Bol tiež šéfredaktorom časopisu pre LGBT+ komunitu SOHO revue, ktoré vydávalo vydavateľstvo ORBIS a šéfredaktorom mesačníku Gayčko.

Za svoje aktivity bol ocenený napríklad cenou Colour Planet v roku 2008 za mimoriadny prínos pre LGBT+ komunitu alebo aj cena Prague Pride 2019 za celoživotný prínos pre LGBT+ s titulom Maršál.

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →

Zdroje:

TN.cz
Titulná fotografia – Facebook/Jiří Hromada