Nedávno skončili Letné paralympijské hry 2024, kde proti sebe súťažili osoby s telesným znevýhodnením. Po prvýkrát v histórii v nich súťažila aj transrodová osoba. Transrodová žena Valentina Petrillo z Talianska patrí do skupiny zrakovo postihnutých a súťažila v behu na 100, 200 a 400 metrov.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Hoci medailu nezískala, stala sa prvou súťažiacou transrodovou osobou v paralympijských hrách. V semifinále v behu na 400 metrov sa umiestnila na treťom mieste.

50-ročná Valentina sa narodila ako muž a počas tínedžerstva jej diagnostikovali Stargardtovu chorobu, ktorá postihuje oči.

Väčšinu svojho života prežila ako muž. V roku 2017 sa zverila svojej rodine, že je transgender. O dva roky neskôr začala s hormonálnou terapiou. V roku 2020 prvýkrat súťažila v kategórii žien a tak si splnila svoj sen.

V minuloročných majstrovstvách sveta v para atletike získala bronz na 200 a 400 metrov. Dá sa hovoriť o šťastí, keďže Medzinárodná asociácia atletických federácií rovnako minulý rok zakázala súťaženie transrodovým ženám v kategórii žien. Avšak, para atletici spadajú pod inú organizáciu, ktorá súťaženie transrodovým osobám zatiaľ neupravila, preto Valentina mohla súťažiť v kategórii žien.

Aj Valentina si prešla kritikou a odporom, rovnako ako ostatné transrodové osoby, ktoré súťažia v športe. Minulý rok v majstrovstvách sveta tesne porazila španielsku atlétku Melani Bergesovú a vyradila ju z tabuľky, čiže sa nemohla zúčastniť finále.

Bergesová to nazvala nespravodlivosťou a uviedla, že hoci akceptuje a rešpektuje transrodových ľudí, nejde už o každodenný život, ale o šport, ktorý si vyžaduje silu a postavu.

Valentina sa následne odvolala na štúdiu publikovanú v British Journal of Sports Medicine, ktorá hovorí, že transgender ženy sú v skutočnosti fyzicky znevýhodnené v porovnaní so ženami v niekoľkých oblastiach, vrátane funkcie pľúc a nižšej telesnej sily.

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →

Zdroje:

Euronews
Ilustračná fotografia: Instagram/valentina_petrillo