LGBT+ oslavuje ďalší sviatok. Každoročne sa 16. až 23. september pokladá za významný týždeň v komunite LGBT+. Komunita oslavuje túto slávnosť po celom svete. Do Európy práve prichádza jeseň, spolu s ňou aj Týždeň povedomia o bisexualite.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Tento sviatok bol založený v roku 2014 organizáciami GLAAD a BiNet USA. Hlavným dôvodom bolo oboznámiť ľudí o bisexualite a vyvrátiť predsudky voči nej.

Okrem toho, že 23. september je posledným dňom #BiWeek, zároveň je to oficiálnym dňom viditeľnosti bisexuality.

Prečo „bi“?

Bisexualita, ako je známe, je sexuálna orientácia, ktorá sa vyznačuje príťažlivosťou k viac ako jednému pohlaviu. Takúto osobu môže teda kľudne priťahovať rovnako muž ako aj žena. Faktom je, že neexistuje miera alebo pomer príťažlivosti k obidvom pohlavia, ktorý by určoval či ide o bisexuála. Bisexuálna príťažlivosť môže byť napríklad aj, keď muža prevažne priťahujú muži a o veľa menej ženy a naopak.

Názvy sexuálnych orientácií a rodových identít sú väčšinou odvodené od latinských slov. Bisexualita je tvorená latinským slovom „bi“, ktoré znamená „obe“ alebo „dvojitý“ a slovom sexus – pohlavie.

,,Bi“ sa tiež používa v neformálnej konverzácii. Je to skrátený výraz a veľmi populárny medzi mladými.

Väčšina LGBT+ sú bisexuáli

Mnohí by to ani nepovedali, ale štatistiky a prieskumy ukazujú, že najväčšie zastúpenie v LGBT+ majú práve bisexuáli. Dokazujú to viaceré štúdie.

V USA spoločnosť Gallup vykonala prieskum, v ktorom zistila, že zo všetkých účastníkov prieskumu označujúcich sa ako LGBT+ sú až 57% bisexuáli.

Ďalšie prieskumy píšu o približne 45% až 50% podieli bisexuálov.

Väčšiu časť bisexuálov tvoria ženy – je ich trikrát viac ako mužov (tí majú prevahu v homosexualite).

Nevyhnú sa kritike

Hoci sa zdá, že bisexuál nemusí byť terčom útokov alebo negatívnych poznámok, opak je pravdou.

Jedným z najčastejších komentárov je, že u bisexuála je dvojnásobná šanca na podvádzanie. Nie, nie je to tak. Ak by mal človek niekoho podviesť, spraví to bez ohľadu na sexuálnu orientáciu. Pri podvádzaní je otázkou dôvera, nie orientácia.

Bisexualita sa zvykne označovať aj ako prechodné štádium priznania si homosexuálnej orientácie. To síce v niektorých ojedinelých prípadoch môže byť pravda, ale v oveľa menšej miere, v akej to podávajú kritici. Bisexuálna orientácia skutočne existuje a už v minulosti bola súčasťou výskumov o sexuálnych orientáciách.

A nakoniec je na bisexuálov niekedy vyvíjaný tlak. „Musíš sa rozhodnúť,“ „Nemôžeš byť na obidve pohlavia,“ „Iba chceš experimentovať…“ Ani jedna z týchto poznámok nie je faktom vzhľadom na to, že, ako bolo spomenuté vyššie, bisexuálna orientácia naozaj existuje.

Miley Cyrus, Rita Ora aj Kit Connor

Bisexuálov reprezentuje niekoľko celebrít od ich coming outu. Verejne sa prihlásili k svojej sexuálnej orientácii. Patrí medzi nich napríklad:

Rita Ora – speváčka
Lady Gaga – speváčka, herečka
Miley Cyrus – speváčka, herečka
Lili Reinhart – herečka
Dove Cameron – speváčka, herečka
Demi Lovato – speváčka, herečka
Kit Connor – herec
Josh Hutcherson – herec
Keiynan Lonsdale – herec
Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →

Zdroje:

bi.org, gallup.com,
Fotografie: instagram.com
Titulná fotografia: Microsoft Designer (AI)