Film Carol (2015), rež. Tdd Haynes, v ktorom hlavné postavy stvárnili herečky Cate Blanchett a Rooney Mara predstavuje odvážne a zároveň jemné zobrazenie lesbickej lásky v období 50. rokov. Snímka rozpráva príbeh o vzťahu medzi dvomi ženami, Carol a Therese, ktorý čelí spoločenským a rodinným prekážkam v čase, keď homosexualita bola tabuizovaná a často aj za hranicami legality.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Predovšetkým pre LGBT+ divákov je Carol revolučným filmom, pretože predstavil lesbický vzťah, ktorý nebol založený na tragédii alebo stigme. Namiesto toho sa film sústreďuje na lásku a túžbu dvoch žien v kontexte obdobia, kedy boli homosexuálne vzťahy spoločensky neprijateľné. Románová predloha, The Price of Salt od Patricie Highsmith, bola jedinečná práve pre to, že končila šťastne.

Význam filmu spočíva aj v tom, ako ukazuje vnútorný svet lesbických postáv bez karikatúr alebo prehnanej dramatizácie. Emocionálna jemnosť, zložitosť vzťahov a vizuálne pôsobivá réžia robia z Carol dôležitý míľnik v kinematografii.

Problémy s financovaním

Napriek tomu, že film mal oscarovú herečku Cate Blanchett, občiansky silne angažovanú za LGBT+ práva a uznávaného režiséra Todda Haynesa, mal veľké problémy s financovaním. Proces trval až päť rokov kvôli tomu, že filmový priemysel bol opatrný, keď išlo o financovanie filmov s LGBT+ témami. Blanchett sama hovorila o tom, aké náročné bolo presadiť projekt v prostredí, ktoré malo tendenciu ignorovať alebo odmietať príbehy o homosexuálnych vzťahoch, najmä o vzťahoch medzi ženami.

Producenti museli čeliť nedostatku záujmu z rôznych strán, pretože LGBT+ príbehy sa často považovali za „niche“ (okrajové) alebo neatraktívne pre masové publikum. Keď sa financovanie nakoniec podarilo zabezpečiť, film si našiel svoje miesto medzi kritikmi i divákmi. Na filmovom festivale v Cannes získal veľký ohlas a Rooney Mara vyhrala Zlatú palmu za najlepšiu herečku.

Úspech filmu Carol – šesť nominácií na Oscara vrátane nominácií pre obe herečky – ukázal, že je dopyt po príbehoch, ktoré reprezentujú rozmanité skúsenosti lásky. Film otvoril cestu ďalším filmovým projektom zameraným na LGBT+ postavy a ich príbehy, prispel k širšej reprezentácii a zviditeľneniu homosexuálnych vzťahov v populárnej kultúre.

Zatiaľ čo LGBT+ témy stále čelia výzvam v rámci mainstreamovej kinematografie, úspech Carol dokázal, že príbehy o láske a identite môžu mať širokú rezonanciu a sú schopné prehovoriť k publiku bez ohľadu na ich sexualitu.

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →