Anti-cena Homofób roka nás každý rok upozorňuje na homofóbne postoje známych osobností na Slovensku. Keďže tieto osoby majú často priestor v médiách, alebo do určitej miery ovplyvňujú svojimi názormi vybrané časti spoločnosti,  je dôležité poukazovať na ich problematické výroky.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Anketa Homofób roka upozorňuje na túto problematiku už od roku 2012. Organizuje ju Inštitút ľudských práv (Human Rights Institute), ktorý okrem toho disponuje viacerými projektami, ako napríklad súťažou pre stredoškolákov v písaní článkov – To si píš!

Nominované osobnosti vyberajú organizátori na základne verejných výrokov za jeden rok. Verejnosť sa vie do tohto procesu zapojiť pri samotnom hlasovaní na webe Inštitútu ľudských práv. Hlasovanie prebieha do leta nasledujúceho roka, kedy sa vyhlasuje aj samotný víťaz/víťazi tejto anti-ceny, ktorých výrok získal v hlasovaní najväčší počet hlasov.

Nominovaných je vždy päť osôb, z ktorých je možné zahlasovať len za jedného z nich. Organizátori sa týmto spôsobom snažia poukázať na to, že aj slová môžu mať veľký vplyv a dopad na spoločnosť. V tomto konkrétnom prípade aj ako ovplyvňujú samotné vnímanie menšín spoločnosťou. Najväčším problémom je fakt, že známe osobnosti ako sú napríklad politici si neuvedomujú, že svojimi nenávistnými komentármi vytvárajú priestor, kde sa môže zdať v poriadku vyjadrovať svoj nesúhlas vulgárne a necitlivo. Taktiež nimi podporujú rozličné stereotypy, ktoré vedú k odsudzovaniu, diskriminácii, porušovaniu ľudských práv a taktiež aj k fyzickým a slovným útokom.

Keďže sa hlasovanie uskutočňuje nasledujúci rok, víťaza za rok 2022 sa ešte len dozvieme. Naposledy sa za rok 2021, stal homofóbom roka bývalý premiér Igor Matovič. Za jeho „víťazstvo“ hlasovalo 33,93% hlasujúcich, čím predbehol ďalšieho potencionálneho kandidáta len o jedno percento. Tým potencionálnym kandidátom nebol nik iný ako Róbert Fico, ktorý získal 32,52%. Okrem nich bolo možné hlasovať aj za výroky katolíckeho biskupa Jozefa Haľka, tenistu Martina Kližana a hovorcu Aliancie za rodinu, Antona Chromíka, ktorý sa mimochodom stal už raz víťazom tejto ankety.

Politici

Anketa od roku 2012 vyhlásila celkovo 10 „víťazov“, z toho bolo 8 politikov. Tomuto smutnému pomeru nepomáha ani fakt, že za všetky ročníky ankety, tvoria práve politici 60% zo všetkých nominantov. Niektorí však boli nominovaní viackrát. Samotný Igor Matovič (výherca roka 2021), bol nominovaný štyrikrát, Róbert Fico trikrát, Richard Sulík s Borisom Kollárom a dnes už bývalým poslancom za OĽANO Štefanom Kuffom zhodne po dvakrát. Táto alarmujúca štatistika svedčí aj o tom v akom žalostnom stave je naša politická scéna.

Predstavitelia cirkvi   

Na to, že sa viacerí predstavitelia cirkvi vyjadrujú k LGBT+ komunite sme si už zvykli. Preto nemôžu chýbať ani v tejto ankete a tvoria 10% zo všetkých nominantov. Treba však podotknúť, že cirkev sa nerovná náboženstvu a nie všetci zástupcovia cirkvi sú proti queer komunite. Aj samotný pápež viackrát komunitu podporil a vyjadril sa, že byť homosexuálom nie je zločinom. Preto nesmieme hádzať všetkých takzvane do jedného vreca, nesmieme podporovať stereotypy o homofóbnych farároch, pretože na rozdiel od niektorých jednotlivcov si my vždy môžeme vybrať cestu tolerancie a láskavosti.

Aliancia za rodinu

Možno sa pýtate, čo vlastne je Aliancia za rodinu. Podľa dostupnej definície to je občianske združenie, ktoré pozostáva z organizácii a jednotlivcov, vznikla v roku 2013 so zámerom podpory hodnôt manželstva a rodiny. V jednoduchom preklade je to skupina ľudí, ktorí si myslia, že v našej prudko konzervatívnej spoločnosti je manželstvo muža a ženy v ohrození. A o tom, že je naozaj v ohrození teda svedčí aj fakt, že ani len registrované partnerstvá sa (neprekvapivo) nedočkali pochopenia a schválenia. O ich hlavých cieľoch sa zmienili v manifeste, ktorý hovorí sám za seba. Veď predsa posúďte sami. Päť hlavných cieľov Aliancie za rodinu:

  1. pevná definícia manželstva v slovenskej legislatíve ako zväzok jedného muža a jednej ženy
  2. lepšia informovanosť mladých ľudí o zmysle, výnimočnosti a prínosoch manželstva a rodiny, ktorá vzniká manželstvom
  3. spoločenská, kultúrna, sociálna a legislatívna podpora a rešpekt voči rodine založenej manželstvom ako základnej bunke spoločnosti
  4. zabránenie oslabovania jedinečného postavenia manželstva v spoločnosti, napr. zavádzaním nových rodinnoprávnych inštitútov, ktoré by sa svojou povahou pripodobňovali manželstvu
  5. zachovanie prioritizácie záujmu dieťaťa vyrastať v kompletnej a stabilnej rodine s matkou a otcom v adopčnej politike štátu.

„Víťazi“ a ich výroky

2012

Prvý ročník, ktorý obsahoval výroky za rok 2012 vyhral Štefan Kuffa s viac ako 2000 hlasmi, ktoré tvorili 53% zo všetkých hlasov. Jeho výrokom reagoval na návrh zákona o registrovaných partnerstvách. 

„Nechať chorých ľudí behať po uliciach a nechať ich bez pomoci je veľmi vážna chyba. …máme psychiatrov, liečebne. Je to skupina ľudí, ktorým sa treba špeciálne venovať.”

2013

O rok neskôr Kuffovi víťazstvo ukradla Konferencia biskupov Slovenska, ktorí získali takmer 900 hlasov, celkovo teda 42%. Štefan Kuffa sa umiestnil na druhom mieste s 35%. Svoje víťazstvo si získali svojim tzv. „pastierskym listom na prvú nedeľu adventnú“ , kde sa o ľudsko-právnych aktivistoch a zrovnoprávnení LGBT+ ľudí na Slovensku vyjadrili:

„Aktéri kultúry smrti používajú na jej presadenie značne prešpekulované metódy.“

2014

Za rok 2014 sa medzi nominovanými objavilo aj 102 poslancov Národnej rady SR, ktorí si svoju nomináciu zaslúžili tým, že sa ich zásluhou pridala do Ústavy formulácia, že „Manželstvo je jedinečný zväzok medzi mužom a ženou.“ Avšak umiestnili sa až na treťom mieste. Predbehol ich rímsko-katolícky kňaz Marián Kuffa a napokon samotný výherca Anton Chromík, mimochodom vtedajší hovorca Aliancie za rodinu. S jeho výrokom reagoval na situáciu po zrovnoprávnení LGBT+ ľudí na Slovensku:

 „Budú rozhodovať o živote iných, ich povolaní, kariére a to vždy v histórii skončilo diktatúrami a (niekedy) aj masovým vraždením.“

2015

Štvrtý ročník bol špecifický aj tým, že sa medzi nominantmi objavili dvaja príslušníci ĽSNS. Jedným bol zbrojár a miestny poslanec Jaroslav Kuracina a druhým samotný Marian Kotleba, ktorý aj dominantne vyhral.

„Zavedieme pravidlá na kontrolu obsahu médií, nedovolíme, aby boli deti oblbované zvrátenosťami.“

2016

Rok 2016 obsahoval mená ako Fico, Matovič, Sulík, Lipšic ale víťazom sa stal s 34% Anton Hrnko, vtedajší podpredseda SNS. Výhru mu zabezpečila jeho reakcia na vyvesenie dúhovej vlajky na našej ambasáde v Budapešti, ktorá tak urobila na podporu tamojšieho dúhového pochodu.

 „Viete si predstaviť, že by toto urobili heterosexuáli? Veď by ich obvinili z pornografie na verejnosti.“

2017

Andrej Danko sa stal suverénnym víťazom za rok 2017. Cenu získal s podporou 39% hlasov a predbehol tak Mariána Kuffu, ktorý získal takmer 22%. Danko si ako dovtedy jediný svoju cenu aj prevzal. Po stretnutí s aktivistami pripustil podporu návrhu umožniť partnerom dediť alebo nahliadnuť do zdravotnej dokumentácie. Avšak dodal aj to, že registrované partnerstvá nepodporí.

„Ak sa niekto na základe sexuálnej orientácie vzdá práva reprodukcie, vzdal sa, čo mu príroda a boh dali, pretože ak sa niekto rozhodne pre homosexuálny zväzok, tak nemôže mať právo vychovávať deti.“

2018

V roku 2018 sa zúčastnil rekordný počet hlasujúcich, vyše 40 tisíc, ktorí zvolili za víťaza bývalého ministra spravodlivosti, sudcu a právnika Štefana Harabina. V hlasovaní získal viac ako 17 tisíc hlasov. A teda dosiahol aspoň nejaké víťazstvo.

„Nie je možné, aby na základných školách naše deti učili dvaja homosexuáli, čo je v rozpore s Ústavou.“

2019

Nasledujúci ročník prekonal očakávania a aj rekord z predchádzajúceho roka. V ankete hlasovalo viac ako 69 tisíc ľudí. Prvýkrát sa stala „víťazkou“ žena a to Anna Záborská za jej homofóbne vyjadrenie, ktoré nechala pár dní pred voľbami vyhlásiť v obecných rozhlasoch:

 „Musíme sa postaviť nepriateľom, ktorí ohrozujú samotnú podstatu toho, čo znamená byť človekom… zastavíme adopcie detí homosexuálnymi pármi a prijatie registrovaných partnerstiev.“

2020

Deviaty ročník sa stal výnimočným, zároveň aj pohoršujúcim, vďaka profesii nominantov. Všetci boli totiž aktívnymi politikmi, ktorí sa uchádzali o hlasy voličov v parlamentných voľbách. Pritom traja z nich boli na kandidátke strany OĽANO. Jedným z nich je aj samotný „výherca“, ktorý je súčasným ministrom obrany, Jaroslav Naď.

 „Som za registrované partnerstvá, ale nie pre homosexuálov.” 

2021

Najviac nominovanej osobnosti sa na koniec podarilo „vyhrať“ ročník za rok 2021 a nebol ním nik iný ako bývalý premiér Igor Matovič. Jeho meno som už viackrát v článku zmienila, pretože ako jediný bol nominovaný štyrikrát, čo sa žiadnej osobnosti ešte nepodarilo.

 „Pellegriniho kamarát – buzerant posratý – má zlaté tehly…“

Zdroje:

https://sk.wikipedia.org/wiki/Aliancia_za_rodinu

https://www.ludskeprava.sk/homofobroka/page/3/#sthash.MpqSSRGA.dpbs

https://sk.wikipedia.org/wiki/Homof%C3%B3b_roka#2020

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →