Vysoký počet prípadov ochorenia AIDS a nákazy vírusom HIV spôsobili v 20. storočí veľkú kontroverziu, priam odpor bežnej populácie k LGBT+ komunite. Toto zákerné ochorenie skolilo i otvorene queer celebrity ako Freddie Mercury, ale i queer celebrity, ktoré svoju orientáciu skrývali ako Rock Hudson. Moderná medicína však prináša efektívne spôsoby prevencie infekcie a dá sa predchádzať aj šíreniu nákazy, ak vírus už v tele máme. Osoby nakazené HIV teda dokážu žiť úplne normálny život v každom ohľade. Niekoľko dní stará štúdia z Oregon University dokonca dokazuje, že HIV je liečiteľné transplantáciou kmeňových buniek.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Čo je to vlastne HIV? A aký je rozdiel medzi HIV a AIDS?

Skratky HIV a AIDS pochádzajú z angličtiny. HIV znamená Human Immunodeficiency Virus, čiže vírus spôsobujúci imunodeficienciu v ľuďoch (imunodeficiencia = nedostatočná funkcia imunitného systému). Ľudské telo prestáva byť obranyschopné voči rôznym hrozbám a chorobám, a teda vzniká ochorenie AIDS – Acquired Immune Deficiency Syndrome (syndróm získaného zlyhávania imunity, získaného = spôsobeného vonkajším činiteľom – v tomto prípade vírusom HIV). HIV je teda samotný vírus a AIDS ochorenie ním spôsobené.

Čo môžem urobiť pre to, aby som sa nenakazil?

Na rozdiel od iných vírusov, HIV sa nemôžeme nakaziť vdýchnutím a ani dotykom. Cestou nákazy je pohlavný styk. To práve preto, lebo dostatočnú koncentráciu HIV na prenos infekcie obsahuje len krv, ejakulát a pošvový sekrét. Prenos cez sliny či iné telové tekutiny nie je známy. Najúčinnejšou prevenciou je teda držanie celibátu.

 To však nie je vyhovujúce pre každého. Pre sexuálne aktívnych ľudí je efektívnou ochranou proti HIV ale aj iným pohlavným chorobám bariérová ochrana pri sexe, čiže kondóm. Klasický kondóm môžu použiť osoby s penismi, osoby s vagínami môžu využiť vnútorný kondóm. Je potrebné ho použiť aj pri orálnom sexe, keďže nielen konečník či vagína pasívneho partnera, ale aj ústa môžu obsahovať drobné ranky, ktorými sa HIV dostane do krvi. Každá súlož je bezriziková IBA pri použití kondómu, to platí pre oboch partnerov. Kondóm by mali používať aj páry, kde sú obaja partneri pozitívni. HIV má dva typy. Je teda vhodné brániť sa nákaze druhým typom, než tým, na ktorý som pozitívny.

Efektívnou prevenciou je aj tzv. PrEP (Pre-exposure prophylaxis = prevencia pred vystavením infekcii). PrEP môže byť podávaná vo forme tabletiek alebo injekcií. Na Slovensku stojí 100-200€, je teda ťažšie dostupná ako napr. v Českej Republike, kde stojí medzi 20 a 40€. Je najvhodnejšia pre ľudí, ktorí často menia partnerov alebo majú HIV pozitívneho partnera.

Ak sa nakazím HIV, mám automaticky AIDS?

Ak sa nakazíme HIV, hovoríme, že sme HIV pozitívni. To nemusí automaticky znamenať, že máme AIDS. AIDS sa dá predísť ART terapiou (ART = Antiretrovírusová terapia). Tá sa musí užívať každý deň a predchádza množeniu vírusu v tele. Jeho hladiny teda zostávajú dosť nízke na to, aby človek nebol infekčný pre svojich partnerov a ani sa uňho nerozbehlo ochorenie AIDS.

Ak sa nakazím HIV, som v tom sám?

Počet HIV pozitívnych ľudí na svete sa pohybuje okolo štyridsiatich miliónov. Odhaduje sa, že približne polovica z nich patrí do LGBT+ komunity. V deväťdesiatych rokoch sa stav zlepšoval, no od roku 2000 počet prípadov opäť stúpa – aj kvôli tomu, že vďaka ART sa menej bojíme infekcie HIV a nechodíme sa dostatočne testovať. Viac si môžeš prečítať v tomto rozhovore na Dúhovom magazíne.

Kde sa môžem otestovať na HIV?

Testovanie na HIV je veľmi dôležité. Malo by byť vykonávané pravidelne, najmä ak si sexuálne aktívny/a. Otestovať sa môžeš diskrétne aj sám voľnopredajnými samotestami zo vzorky slín alebo krvi. Vhodnejšie je však prenechať test zdravotníckemu personálu. Otestujú ťa v Dome Svetla v Bratislave, v Národnom referenčnom centre pre prevenciu HIV a AIDS na Slovenskej zdravotníckej univerzite v Bratislave, na oddeleniach klinickej mikrobiológie regionálnych nemocníc, odber krvi si môžeš vyžiadať aj u svojho všeobecného lekára.

Viac informácií môžeš získať tu:

HIV & AIDS

HIV U GAY A BISEXUÁLNYCH MUŽOV

NOVÁ POTENCIÁLNA LIEČBA KMEŇOVÝMI BUNKAMI

PODROBNEJŠIE O FÁZACH OCHORENIA AIDS

PrEP

Kde sa testovať na HIV – SITA Zdravotníctvo

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →