Bratislavský pride sa po minulom roku presunul z Hviezdoslavovho námestia na Námestie Slobody s ikonickou fontánou. Symbolické je nielen umiestenie akcie, nakoľko je v tesnej blízkosti Úradu vlády SR či Prezidentského paláca, ale aj samotný pochod cez ulice Bratislavy, nakoľko ide o prvý ročník pride-u po traumatizujúcej vražde na Zámockej ulici, kde zomreli dve osoby a jedna sa zranila.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Hlavným symbolom podujatia je dúhová vlajka, ktorú mal na sebe takmer každý na znak hrdosti k LGBTI+ komunite. Podujatie nebolo len pre dúhové páry, pripravená bola aj rodinná zóna pre podporovateľov a podporovateľky práv menšiny s deťmi. Občerstviť sa kvalitným rýchlym jedlom, schladiť sa vo fontáne, prísť si skontrolovať znamienka či zistiť sexuálne prenosné choroby do pár minút, mohol počas celej soboty každý.

Fotografiu mapy zdieľala aj polícia na svojom Facebooku.
Fontána bola jednej z najobľubovanejších navštevovaných miest.

Na námestí Slobody človek v sobotu stretol pobehujúce deti, mladých tínedžerov držiacich sa za ruky, stabilné LGBTI+ páry v strednom veku, dôchodcov či zaujatých turistov zo zahraničia. Pride prilákal každú vekovú kategóriu či subkultúru dúhového sveta.

Na bezpečnosť akcie, kde bol voľný vstup, dohliadala polícia SR. Pri každom vstupe aktívne kontrolovala obsah tašiek, čím vytvorila pocit bezpečia LGBTI+ ľudom, ako aj zabraňovala potenciálnemu reálnemu nebezpečenstvu. Celý program vrátane pochodu prebehol pokojne a bez komplikácií.

Bezpečnostné zložky boli prítomné počas pochodu, rovnako ako aj na námestí Slobody
Podporu vyjadrilo aj samotné mesto Bratislava, kde sa jeden z pochodov organizoval

Hrdá a nezničiteľná rekordná účasť

Vrah v Teplárni vystrašil celú komunitu. Jeho hlavným cieľom bolo zastrašiť. Účasť na Pride však dokazuje, že LGBTI+ ľudia nezostali utlačení a traumatizovaní, no opäť sa spojili a bojujú za akceptáciu ďalej. Inštitút ľudských práv špeciálnym kamerovým systémom vyrátal účasť na pride, ktorého hlavým heslom bolo Hrdí a nezničiteľní, na rekordných 16 328 ľudí.

Bozk pred hlavným transparentom dúhovej nezničiteľnej vlajky.

Živá hudba nebola len v rámci programu na hlavnom stage-i. Zvuky hlasných bubnov sprevádzali pochodujúcich, ktorí v húfnom počte zaplnili ulice Bratislavy (Hodžová – Obchodná – Radlinského). Počas pochodu ľudia tancovali na rytmické zvuky bicích, usmievali sa a hrdo kráčali ulicami. Najkrajším momentom bolo pravidelné mávanie do okien ľudí, ktorí vyšli zo svojich domovov a sledovali radosť zo spolupatričnosti počas nekonfliktného pochodovania.

Na oslave práv vystúpil spevák Vojtík, tanečné okorenenie programu spestrilo vystúpenie Moniky Prikkelovej a jej Kiki House Of Velvet, nechýbali draq šou čísla na tradičnú slovenskú hudbu. Celý program trval až do 21. večernej hodiny, ktoré končilo DJ vystúpením IAmNøt. Následovala AfterParty.

Kiki House of Velvet. Zdroj: Instagram

Programom sprevádzala dvojica moderátorov v zložení Radoslava Batoru a komičky Simony Salátovej, ktorí povzbudzovali ľudí a vytvárali skvelú atmosféru celého festivalu.

“Nikde nemôžem byť bez najmenšej drobinky strachu sama sebou ako medzi nimi,” napísala Simona na svoju sociálnu sieť.

Zdroj: Instagram komičky Salátovej

Simona otvorene rozprávala o svojej zmene v názore voči LGBTI+ ľudom. Pre Dúhy povedala, že Pride miluje.

„Moderovala som ho počas korony, to bol veľmi slušný ročník. Toto je pre mňa úplné úžasné, úplne ma to pohlcuje. Myslím si, že je to jediné, že to dáva šancu ľudom zmeniť názor, nie je v tom žiadna hanba, je v tom strašné veľké uzdravenie,“ reagovala obľúbená komička, ktorá na adrese Pride-u neskôr povedala, že „z tejto akcie bude ešte dlho žiť“, čím narážala na energickosť, ktorá jej “dobila batérky“.

Moderátorka priznala, že v minulosti nemala také veľké porozumenie voči LGBTI+ ľudom ako dnes.

ministerka spravodlivosti a ministerka kultúry počas prejavu, zdroj: Facebook ministerstva kultúry
ministerka kultúry sa rozprávala aj s majiteľom Teplárne Romanom Samotným, zdroj: Faceboook

Pride podpornými vyhláseniami podporili aj ministerka kultúry Silvia Hroncová či ministerka spravodlivosti Jana Dubovcová, ktorá priznala, že Slovensko nie je k ľudom inej orientácie spravodlivé.

„Veľmi si želám, aby sa naša spoločnosť posunula dopredu, aby sme boli vnímaví, navzájom tolerantní, otvorení inakosti. Inakosť a rôznorodosť totiž obohacuje nás všetkých, rozširuje naše vnímanie sveta, posilňuje kultúrne hodnoty a spoločnosť, “ napísala ministerka kultúry.

Zdroj: autorská fotografia

Trinásty ročník festivalu Pride je o pripomenutí, že menšiny nikam nezmizli. Práve naopak, sú hrdí a nezničiteľní. Sú tu. A nemali by byť prehliadaní.

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →