Hľadáte seriál, s veľkou diverzitou postáv, ktorý vás pobaví a ukáže vám, že byť odlišný je v poriadku, no zároveň zobrazuje vážne témy doby, ktoré vám pomôžu rozšíriť obzory a empatizovať s postavami? Potom je Heartbreak high presne pre vás!

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Heartbreak High (2022) je austrálsky komediálny seriál dostupný na Netflixe. Stretol sa s vysokou vlnou pozitívneho hodnotenia a bol nominovaný v 15 kategóriách AACTA Awards, z ktorých 6 vyhral, vrátane ceny za najlepší televízny dramatický seriál. V ôsmich epizódach vás študenti Hartley High prevedú problémami bežných tínedžerov v Austrálii.

Seriál, ktorý búra stereotypy

Určite je to jeden zo seriálov s najväčším počtom queer postáv. Okrem toho tu nájdeme zobrazených veľa rôznych menšín a typov osobností – od autentickej reprezentácie autistickej osoby, domorodých austrálskych, ázijských a indických postáv až po postavy s psychickými problémami. Každá z postáv má svoju minulosť aj osobnosť. Postavy nie sú definované iba tým, čo práve prežívajú. Dokonca sa tu nájdu aj také, ktoré patria do viacerých menšín naraz, čo je bežne zriedkavé. Jednoducho si tu, každý nájde tú svoju postavu, s ktorou môže sympatizovať.

Quinn Gallagher-Jones

Postava Quinni ukazuje svetu, že autisti nie sú iba malí chlapci so záľubou o vlaky, prípadne dospelí, neschopní komunikovať a viesť normálny život. Quinni je študentka na autistickom spektre a ešte k tomu aj lesba. Nikto by to na prvý pohľad nepovedal, je totiž výborná v maskovaní. Nuž, a práve preto si jej postavu ľudia zamilovali. Realisticky zobrazuje ženu s poruchou autistického spektra a jej problémy v bežnom živote. Ukazuje, že aj autisti môžu ľúbiť. A mať vzťahy, či už kamarátske, ako má Quinni s Darennom, alebo romantické so Sashou. Faktom je, že ľudia na autistickom spektre sa častejšie definujú inou sexuálnou orientáciu (ako heterosexuálnou) než neurotypickí ľudia. Ženy s autizmom sa až trikrát viac identifikujú ako lesby, ako neurotypické ženy.

Empatickú a srdečnú Quinni predstavuje herečka Chloé Hayden, ktorá je sama na autistickom spektre, čo ešte viac zvyšuje sympatie divákov. Chloé mala počas natáčania možnosť pomáhať pri vytváraní Quinni, čo dopomohlo k jej vierohodnému a autentickému zobrazeniu.

Sasha So

Sasha je partnerkou Quinni, používa zámená ona/jej aj oni/ich. A je opisovaná ako „najúžasnejšia, najviac sexy a najkrajšia lesba na škole.“

Jej správanie zobrazuje pohľad väčšinovej spoločnosti na ľudí s PAS (poruchou autistického spektra), ktorý je spôsobený nedostatkom informácií. Sasha sa síce snaží robiť veci tak, aby nestresovala Quinni, no je to pre ňu ťažké a nebaví ju to. Nechce robiť to, čo baví Quinni a stále sa jej prispôsobovať. Jej záujmy ju nudia a sú podľa nej detinské. Navyše má pocit, že je za Quinni zodpovedná, neberie ju ako seberovnú skôr ako niekoho, o koho sa musí starať.

Darren Rivers

Darren (nebinárna osoba) sú najlepší kamarát Quinni, zo všetkých v škole jej práve oni rozumejú najlepšie. Možno práve preto, že obaja sú outsidery, tvoria nerozlučnú dvojku. Milým prekvapením, je akceptácia jeho nebinárnosti školskými učiteľmi. V seriáli sledujeme aj vývoj jeho vzťahu s otcom.

„V tvojom veku som bol rasista, sexista a homofób a teraz tu sedím s mojim queer, čiernym a nebinárnym dieťaťom a je to úžasné.“

Zneli slová ich otca vo finálnej epizóde prvej série. Zamilujú sa do Ca$a a chcú s ním tvoriť pár. Avšak pre Ca$hovu asexualitu narážajú na nedorozumenia a komplikácie. Darren sú rozhodne jedna z najchápavejších postáv seriálu, pôsobia inteligentne a sebavedomo no sú aj veľmi citlivý a zraniteľný.

Ca$h, Douglas Piggott

Ca$h, ako ho všetci prezývajú, je drogový díler, žije iba so svojou starou mamou a má opletačky so zákonom. No napriek tomu je veľmi dobrosrdečný, dobrý človek. Je asexuál a gej, zamilovaný do Darrena už od ôsmej triedy.

Missy Beckett

Missy je domorodá austrálčanka s pansexuálnou orientáciou, a bývalá priateľka Sashy So.

Malakai Mitchell

Malakai je ďalšia z postáv patriaca do viacerých menšín naraz. Je domorodý Austrálčan a ešte k tomu patrí aj do LGBT+ komunity. Svoju bisexualitu si uvedomí počas seriálu, keď v sprchách pozoruje svojich basketbalových spoluhráčov. Malakai, ako väčšina postáv Heartbreak high, prechádza ťažkými situáciami a v priebehu epizód sledujeme, ako sa „hľadá“ a mení. Miluje basketbal, je veľmi šarmantný a spoločenský. Svojim šarmom si získa Amarie (Indicko-Austrálske dievča), no ich vzťah trvá, iba krátko aj napriek ich opätovaným citom.

Dustin Reid

Dusty, ktorého hraje Joshua Heauston, je oslnivo krásny basgitarista, ktorý spal s polovicou dievčat zo školy a dokonca aj s niektorými chlapcami. Postava Dustiho nie je práve najcharakternejšia, a často sa zahráva s citmi iných, aby získal to, po čom túži, k čomu mu dopomáha jeho šarm a priateľské vystupovanie.

https://www.netflix.com/cz-en/title/81342553

V seriáli sa vyskytuje užívanie drog a alkoholu, násilie, sex a nahota, preto niektoré scény nie sú vhodné pre maloletého diváka a citlivejšie povahy.

Zdroje

Citácie sú voľný preklad autora článku.

Netflix/Hannah Carroll Chapman, IMDB

https://www.cam.ac.uk/research/news/autistic-individuals-are-more-likely-to-be-lgbtq

https://youtu.be/TS-l1aBPcc8

https://qplusmagazine.com/australias-heartbreak-high-remake-a-full-season-review/

https://lgbtqia-characters.fandom.com/wiki/Missy_Beckett

https://en.wikipedia.org/wiki/Heartbreak_High_(2022_TV_series)

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →