Bisexuálka, speváčka, skladateľka, rebelka a feministka. Aj takto možno opísať Baby Queen. Veľa z nás pozná Baby Queen vďaka hitu Colours of You a iným piesňam, ktoré boli použité v seriáli Heartstopper od Netflixu. Jej práve meno je Arabella (Bella) Latham. Prezývku Baby Queen prijala, aby mohla tvoriť piesne o búrlivom živote instagramových influencerov a módnych večierkoch, do ktorých sa ponorila, keď sa presťahovala do Londýna. Viac o jej živote a hudobnej tvorbe dozviete nižšie.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Detstvo Baby Queen

Bella sa narodila a vyrastala v Durbane v Južnej Afrike, aj keď netrvalo dlho, kým si pre seba vysnívala iný osud. Jej obaja rodičia pracovali v spoločnosti na výrobu umeleckých potrieb, ktorú vlastnil jej otec, a zároveň prevádzkovali malú umeleckú galériu umiestnenú nad týmto obchodom. Speváčka tvrdí, že jej výchova v Južnej Afrike prispela k jej sebavedomej osobnosti Baby Queen.

Osobný život

Baby Queen verejne vyhlásila, že svoju sexualitu nedefinuje. Často opisuje stigmatizáciu svojej sexuality, keďže vyrastala v Južnej Afrike, kde queer identity stále nie sú viditeľné ani považované za prijateľné. Príťažlivosť k ženám však často vyjadruje v textoch svojich piesní. Opisuje tiež skúsenosti s homofóbiou, kvôli ktorým čelila šikane. Baby Queen vo svojich piesňach opísala aj to, že ako dieťa mala problémy s poruchami príjmu potravy a depresiou, ako aj nezdravý vzťah k drogám odkedy sa presťahovala do Londýna.

Začiatok hudobnej kariéry

O hudbu sa začala zaujímať a tvoriť ju už v desiatich rokoch. V dvanástich rokoch sa po objavení Taylor Swift a videoklipu „Love Story“ rozhodla, že sa hudbe bude venovať naplno. Medzi jej inšpirácie patrili aj Lady Gaga, Madonna a Olivia Rodrigo. Keď mala 18 rokov, presťahovala sa do Londýna proti vôli svojich rodičov, aby sa mohla venovať hudobnej kariére. Prišla tam s približne 40 demo CD, ktoré napísala počas svojich tínedžerských rokov v Južnej Afrike.

„Mala som veľmi skreslenú a zdeformovanú predstavu o tom, čo je hudobný priemysel a čo znamená odísť z domu.“
„Myslela som si, že sem prídem, vystúpim z lietadla s mojimi demo CD a šéf Universal ma odnesie.“

Baby Queen

Pôvodne žila so svojou tetou vo Fulhame, no odsťahovala sa do Londýna a ponorila sa do nočného života mesta. Tu sa u Belly objavili problémy s užívaním návykových látok a drog na potlačenie depresie. V tomto období vytvorila aj svoju prvú pieseň Raw Thoughts, kde zdôrazňuje svoj nepríjemne úprimný postoj k témam užívania drog a duševného zdravia.

Po presťahovaní sa do Londýna o dva roky neskôr začala pracovať na svojej ceste do hudobného priemyslu, písala materiál inšpirovaný jej vlastnými skúsenosťami zo života v hlavnom meste. Baby‎ Queen začala tvoriť grunge-pop pre nespokojnú generáciu Z, pričom prenikavou satirou riešila problémy ako závislosť na internete a duševné zdravie. Jej texty piesní sú vtipné a nežné, šikovné postrehy zabaľuje do nadčasových pop-rockových aranžmánov

Belle sa napokon v roku 2019 podarilo získať prácu v slávnom londýnskom obchode s nahrávkami Rough Trade. Krátko na to jej ponúkli nahrávaciu zmluvu.

Hudobná kariéra

V roku 2020 vyšiel singel Internet Religion, ktorý spája jej popové korene so štipľavým rozborom spôsobu, akým sociálne médiá ovplyvňujú našu mienku o nás samých. Nasledoval singel Buzzkill, Pretty Girl Lie a Want me, v ktorom Baby Queen cituje svoju príťažlivosť k Jodie Comer z Killing Eve. Ďalej Online dating a singel Medicine, kde Baby Queen opisuje komplikovaný vzťah s antidepresívami, ktoré užívala a vysadzovala od 16 rokov. Týchto šesť piesní viedlo k vzniku debutového albumu Medicine v roku 2020.

Počas pandémie začala Baby Queen nahrávať novú hudbu, ktorá bola inšpirovaná jej časom stráveným počas lockdownu. Vydala svoj druhý album Yearbook, ktorý obsahuje skladby ako Dover Beach, American Dream, Narcissist, Raw Thoughts a mnohé iné. Súčasťou je aj skladba These Drugs, v ktorej speváčka opisuje svoje katastrofálne duševné zdravie a závislosť na drogách v čase, keď nehľadala pomoc pre svoju depresiu.

V roku 2022 vyšiel singel Wannabe. Jej ďalší singel Colours of You bol použitý v seriály Heartstopper od Netflixu, spolu s jej ďalšími piesňami.

„Byť požiadaná, aby som sa stala súčasťou tak krásneho a kultúrne dôležitého príbehu, akým je Heartstopper Alice Osemanovej, bolo neuveriteľné a stále to pôsobí úplne surreálne. „Colours Of You“ je pieseň, ktorú som napísala o jednej z ciest hlavnej postavy objavovaním a prijatím vlastnej sexuality. Pieseň pre mňa znamená veľa a je iná ako veľa hudby, ktorú ľudia odo mňa predtým počuli, takže mám pocit, že môžem ukázať inú stránku seba ako umelca a spisovateľa.“

Baby Queen

Odvtedy vyšli ďalšie dva single Nobody Really Cares a LAZY. Obe boli predstavené na sociálnych médiách, ako aj súčasťou živých vystúpení.

V auguste 2023 vydala Baby Queen ďalší singel All the Things a oznámila aj názov svojho dalšieho albumu Quarter Life Crisis, ktorý by mal vyjsť 6. októbra 2023

Turné Baby Queen

Baby Queen je aktuálne na turné po Európe. Po úspešných koncertoch v Belgicku, Švédsku a Nemecku, speváčka pokračuje s turné vo Veľkej Británii. Čakajú ju koncerty v Londýne, Liverpoole, Glasgowe ale aj iných veľkých mestách. Koncom roka je naplánované turné v USA.

Príbeh Baby Queen je skutočne pestrý a zaujímavý ako ona sama. Okrem skvelej hudby, ktorú zanecháva ľuďom, nám jej príbeh ukazuje, že na ceste životom si musíme stáť za svojími snami a cieľmi a nasledovať ich. Pretože nie okolnosti, ale reakcie na okolnosti určujú náš život.

Zdroje

Text a obrázky: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Baby_Queen

https://www.last.fm/music/Baby+Queen/+wiki

https://www.insider.com/baby-queen-artist-interview-dover-beach-music-sexuality-2021-4%3famp

Sociálne siete, Spotify, YouTube.com

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →