Podcasty sú medzi Slovákmi čoraz obľúbenejšie. Sú skvelým prostriedkom ako zrelaxovať, dozvedieť sa o rôznych ľuďoch, veciach, ale aj o sebe niečo nové, či sa zasmiať. Preto vám v tomto článku prinášame jedny z tých najpopulárnejších dúhových podcastov o LGBT+, sexualite, vzťahoch, sebarozvoji, vzdelávaní, láske a inakosti s rešpektom. Veríme, že si každý nájdete tie svoje. Príjemné počúvanie.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Teplé víno

Tento podcast vznikol v roku 2021 a tvorí ho partia šiestich kamarátov. Zakladateľka Lenka Bachoríková, Marcel, Marta, Matej, Max a Romana (Mima). Spoznali sa na Clubhouse kde pravidelne organizovali rôzne diskusie na LGBT+ témy. Po úspechu sa v tom rozhodli pokračovať tvorbou podcastu. Posolstvom podcastu je šíriť povedomie, lásku a toleranciu. Ukázať tiež, že každý sme iní, ale v podstate sme všetci rovnaký.

Telo na Telo

Tento podcast vznikol v marci 2023. Venuje sa o sexualite, sexe a vzťahoch s rešpektom a humorom. Jeho prvá séria má sedem epizód a na jeseň vychádza druhá séria. Tvorcami a moderátormi podcastu sú Lia (ona/jej), Andy (ona/jej) a Mišo (on, jeho). Cieľom podcastu je zvýšiť povedomie slovenskej spoločnosti o sexuálnom, mentálnom, fyzickom, duševnom zdraví a vyvracať mýty. Podcast si môžeš vypočuť vo všetkých podcastových aplikáciách.

Na tebe záleží

Tento sebarozvojový podcast vznikol v roku 2022 a je určený pre každého, kto sa chce posunúť vo svojom živote ďalej, alebo stojí pred životnými otázkami, ktoré nevie aktuálne vyriešiť. Tvorcami a moderátormi podcastu sú Samuel Kyzek a Juraj Paršo. Prostredníctvom podcastu chcú každému ukázať, že na ich životoch a mentálnom zdraví naozaj záleží.

Každý z nás je cenný, každý z nás je jedinečný, každý z nás je výnimočný, každý z nás tu má svoje miesto a každý je hlavnou postavou svojho života.

Tvorcovia Na tebe záleží

Hlavné témy podcastu sú sebarozvoj, sebaláska, sebapoznanie a dúhové témy. Tento podcast je dúhový a otvorený každému druhu inakosti a jedinečnosti. Podcast si môžeš vypočuť vo všetkých podcastových aplikáciách.

hmmm… | psychologický podcast

Podcast psychologickej poradne IPčko.sk vznikol už v roku 2019. Od začiatku fungovania podcastu bolo publikovaných viac ako 100 epizód. Moderátorom podcastu je Marek Franko a spolu so psychológmi z IPčka, ale aj s inými odborníkmi, sa rozpráva o rôznorodých a zaujímavých témach. Podcast sa venuje témam ako duševné zdravie, partnerské vzťahy, svet mladých ľudí, internet a mnohé iné. Pomáha ľuďom zvládať náročné situácie každodenného života a poskytuje podporu a užitočné rady. Podcast si môžeš vypočuť vo všetkých podcastových aplikáciách.

Sexuálna výchova

Tento podcast vznikol v roku 2020. Moderátormi podcastu sú Michaela Chrkavá a Denis Kendy. Tvorcovia prinášajú rôznym vekovým kategóriám spoločne s odborníkmi informácie, ktoré chýbajú na slovenských školách aj doma. Od začiatku fungovania podcastu bolo publikovaných viac ako 50 epizód na rôzne témy súvisiace so sexuálnym zdravím, intimitou, vzťahmi či orientáciou. Podcast si môžeš vypočuť vo všetkých podcastových aplikáciách.

Teplá vlna

Tento podcast vznikol v roku 2020. Ide o podcast o živote LGBT+ ľudí. Moderátori pravidelne spovedajú osobnosti z queer komunity. Rozoberajú spoločenské otázky, aktivizmus, ale aj životné príbehy hostí. Cieľom podcastu je poukázať na pestrosť a práva LGBT+ komunity.

Vrámci podcastu aktuálne prebehla prvá séria Minisérie Naničhodnice. Mapuje odlišnosť generačných skúseností v dvojiciach umelkýň v rôznych umeleckých oblastiach. Týmito oblasťami boli literatúra, tanec, divadlo, vizuálne umenie a hudba. Moderátorka Eva Kopecká vyspovedala napríklad Janu Juráňovú, Nicol Hochholczerovú či Magdu Vášáryovú. Podcast si môžeš vypočuť vo všetkých podcastových aplikáciách.

Pestrý podcast

Tento podcast vznikol v roku 2020. Jeho tvorcami a moderátormi sú Lucia Plaváková (Progresívne Slovensko) a Ondrej Prostredník (Progresívne Slovensko). Pravidelne prinášajú rozhovory so zaujímavými hosťami a hosťkami o každodenných starostiach a radostiach menšín a znevýhodnených skupín obyvateľstva. Diskutujú o ľudských právach, rodovej rovnosti, ale aj o iných témach. Pravidelne tiež prinášajú Pestré správy, ktoré ponúkajú prehľad zaujímavých informácií a udalostí zo sveta aj zo Slovenska so zameraním na témy ľudských práv, inklúzie a budovania demokratickej a tolerantnej spoločnosti. Podcast si môžeš vypočuť vo všetkých podcastových aplikáciách.

Break the Rules podcast s Nikou Vujisić

Tento podcast ku blogu Break the Rules vznikol v roku 2022. Tvorkyňa Nika Vujisić v ňom pravidelne spovedá zaujímavých hostí a rozpráva sa s nimi o ich životných príbehoch, skúsenostiach a o témach ktoré aktuálne polarizujú či hýbu spoločnosťou. Medzi jej hostí patrili napríklad Milan bez mapy, Petush Nasklee, Miška Chrkavá, Michal Sabo (podcast Sabo sebou) či Ema Müller (podcast témy emy) a mnoho ďalších. Podcast si môžeš vypočuť vo všetkých podcastových aplikáciách.

We Can Do Hard Things (v angličtine)

Tento podcast vznikol v roku 2021. Jeho zakladateľkou je Glennon Doyle (autorka knihy Nespútaná) spolu so svojou ženou Abby Wambach a sestrou Amandou Doyle.

Všetci robíme ťažké veci každý jeden deň – veci ako milovať a strácať; starostlivosť o deti a rodičov; nadväzovanie a ukončovanie priateľstiev; boj so závislosťou, chorobou a osamelosťou; máme problémy v práci, v manželstvách a rozvodoch; bojujeme za rovnosť, slobodu, radosť a mier.

Glennon Doyle

Podcast je miestom pre úprimne rozhovory o tom, čo je v živote náročné a ako sa tomu postaviť. Cieľom podcastu je pomôcť si navzájom niesť to ťažké, aby sme všetci mohli žiť o niečo ľahšie, odvážnejšie, slobodnejšie a menej osamote. Podcast si môžeš vypočuť vo všetkých podcastových aplikáciách.

Zdroje

Obsah textu a obrázkov: Podcasty, Instagram

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →