Ako ukázať deťom, že láska má rôzne podoby? Väčšina detí si pri slove rodina pravdepodobne predstaví mamu, otca a deti, pripadne aj starých alebo nevlastným rodičov. No máloktoré z nich vedia, že rodina môže mať aj iné podoby, že niektoré deti majú dve mamky alebo dvoch ockov.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Hovorme s deťmi o diverzite a vychovávajme otvorene mysliacich a akceptujúcich ľudí. Ukážme im dúhovú lásku a rozšírme im obzory.

Prečo je prospešné deťom ukazovať rôzne podoby lásky už v nízkom veku

Z výskumov Mamie Phipps a Kennetha Clarkovcov (o rasových predsudkoch) z prelomu 30. a 40. rokov 20. storočia v USA vyplýva, že už trojročné deti si začínajú vytvárať predsudky. Má na to vplyv množstvo faktorov, najmä segregácia a sociálne vplyvy rodičov, učiteľov, kamarátov a aj médií, ktoré vedú k internalizácií ich postojov u detí.

Deti sa učia a komunikujú hrou, tak si ukážme tipy na detské knižky a hračky s LGBT+ tématikou.

Jonáš má dvě maminky

Ilustrovaná detská kniha Jonáš má dvě maminky, rozpráva príbeh očami malého chlapca, Jonáša, ktorý žije v trochu netradičnej rodine. Má totiž dve mamky a staršiu sestru. Rozpráva o každodennom živote svojej rodiny a o tom, ako trávia voľný čas. A súčasne sa snaží ukázať malým deťom, že aj v knihách sú rodiny s dvoma mamkami alebo oteckami.

Autorkami knižky sú Paulína Rochová a Kristína Rochová, ktoré svoj život zdieľajú aj na instagrame @offroadmamy.

Rozprávková krajina pre všetkých

Kniha Rozprávková krajina pre všetkých vznikla v Maďarsku v roku 2020. Kniha zobrazuje 17 prerobených klasických rozprávok. V príbehoch sa objavuje problematika extémnej chudoby, inakosť a rôzne menšiny vrátane LGBT+. Pri čítaní tejto knihy sa deti môžu naučiť, že aj naše zvláštnosti môžu byť niekedy užitočné, a byť iný je niekedy výhoda. Príbehy zdôrazňujú dôležitosť akceptácie samého seba a aj vplyvu spoločnosti na sebaobraz jednotlivcov.

Kniha je určená pre deti od 7 až 10 rokov. Autorom je Boldizsár Nagy.

Rodovo neutrálna Barbie

Spoločnosť Matel, ktorá vyrába Barbie v roku 2019, začala s výrobou prvých rodovo neutrálnych Barbie bábik. Prišli so šiestimi rôznymi variantami, z ktorých si deti môžu vybrať. Každá z bábik v balení obsahuje dve parochne- jednu s dlhými vlasmi, druhú s krátkymi, a viacerými kúskami oblečenia, čo umožňuje dieťaťu naštylizovať Barbie podľa svojich predstáv.

Laverne Cox Barbie

Prvá transrodová Barbie, inšpirovaná americkou herečkou Laverne Cox, známej hlavne z Netflixového seriálu Orange is the new black, bola vydaná 25.5.2022 spoločnosťou Mattel ako súčasť Tribute kolekcie. Okrem toho, Barbie na jej počesť prispela do neziskovej organizácie TransFamilySOS, ktorá sa snaží o vytvorenie rodovo viac akceptujúcej komunity.

Barbie sa snaží touto cestou pokračovať v zvyšovaní diverzity a oslavuje jej vplyv, ako obhajkyne práv LGBT+ komunity.

Lego – každý je úžasný

Dúhová pestrofarebná stavebnica, s jedenástimi figúrkami rôznych farieb, bola nadizajnovaná Matthewom Ashtonom. Matthew Ashton prišiel s nápadom vytvoriť lego stavebnicu reprezentujúcu LGBT+, pretože mal pocit, že by sme sa ako spoločnosť mohli viac podporovať a oceňovať naše rozdiely. Týmto setom chcel ukázať lásku a podporu každému, kto to potrebuje. Ashton sám patrí do LGBT+ komunity a počas života sa stretol s nepochopením spoločnosti.

Ak by mi niekto v tomto období môjho života dal túto sadu, bola by to veľká úľava. Vedieť, že niekto stojí pri mne. Vedieť, že mám niekoho kto mi povie „ľúbim ťa, verím v teba a vždy tu budem pre teba.“

Matthew Ashton
Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →