Spev o Achillovi (Song of Achilles) je román z roku 2011, ktorého autorkou je Madeline Millerová. Millerová vyštudovala klasickú literatúru na Brown university a onedlho začala písať svoje vlastné knihy. Vždy mala veľký záujem o grécku mytológiu. Jej matka jej čítala Ilias, keď mala päť rokov. V jedenástich sa začala učiť po latinsky.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Úplne prvý román

Spev o Achillovi bol prvým románom, ktorý Millerová napísala. Jeho tvorba jej zabrala desať rokov. Inšpiráciou jej bola divadelná hra Troilus a Cressida. Nakoniec ho vydalo nakladateľstvo HarperCollins 20. septembra 2011. Do roku 2022 sa predali dva milióny výtlačkov.

The Guardian ohodnotil román ako „poetickejší ako takmer akýkoľvek preklad Homéra“ a „hlboko ovplyvňujúcu verziu Achillov príbeh“. Mary Doria Russell podobne ocenila román vo svojej recenzii pre Washington Post, priaznivo citujúc jeho „prózu tak čistú ako bola poézia Homéra.“

LGBT+ tematika a ošiaľ na „BookTok“-u

Témou knihy je prerozprávanie Iliady z pohľadu Patrokla, spoločníka/partnera Achilla. Vzťah medzi Achillom a Patroklom bol vnímaný ako romantický po tisícročia, ešte samotným Platom.

Práve táto téma, pre mnohých spisovateľov tabu, a v tejto knihe zobrazená tak surovo, autenticky a bez hanby priviedla ku knihe mladšiu generáciu. Pieseň o Achillovi bola jednou z hnacích virálov BookToku – fenoménu, ktorý vo svojej eseji „How Crying on TikTok sells books“ pre NY Times pomenovala Elizabeth A. Harris.

Práve tento internetový ošiaľ dostal Pieseň o Achillovi späť medzi bestsellery desať rokov po jej vydaní.

Dojem, hodnotenie a odporúčanie čitateľa

Túto knihu som zaregistrovala tiež vďaka ošiaľu na internete. K jej prečítaniu ma prinútil záujem o grécku mytológiu. Taktiež som vždy zastávala názor, že Achilles a Patroklus mali romantický, nie priateľský vzťah. Kniha vskutku využíva hlboké alegórie, metafory a opisy prostredia i vnútorného sveta postáv. Vykresľuje svet tak, že sa cítite, ako by ste v ňom žili aj vy.

Veľa toho prezradiť nemôžem, lebo by som vám prezradila dej či záver. Pripravte si k čítaniu dosť vreckoviek a možno niečo na pitie a pod zub, pretože túto vyše 400 strán dlhú knihu nebudete môcť zavrieť.

Nižšie pripájam infografiku s mojimi obľúbenými citátmi.

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →