Ruské súdy vydali prvé známe odsúdenia za extrémizmus vyplývajúce z rozhodnutia Najvyššieho súdu z roku 2023, ktorým sa „medzinárodné LGBT hnutie“ označuje za extrémistické. O prenasledovaní LGBT+ ľudí v Rusku sme vám priniesli informácie i v tomto článku.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Rozhodnutie Najvyššieho súdu tiež vyhlásilo dúhovú vlajku za zakázaný symbol „medzinárodného hnutia LGBT“. Vyvesenie vlajky bolo základom pre správne sankcie v najmenej troch prípadoch, ktoré súdy riešili v posledných týždňoch. Koncom januára súd v Nižnom Novgorode odsúdil ženu na päťdňový pobyt za mrežami za nosenie náušníc dúhovej farby po tom, čo bola konfrontovaná v kaviarni. Koncom januára súdy v regióne Volgograd a v Saratove udelili pokuty za dúhovú vlajku zverejnenú na sociálnych sieťach.

„Rozhodnutie Najvyššieho súdu umožnilo svojvoľné stíhanie LGBT+ ľudí spolu s každým, kto obhajuje ich práva alebo s nimi vyjadruje solidaritu,“ uviedla Tanya Lokshina, associate president organizácie Human Rights Watch pre Európu a Strednú Áziu. „Ruské úrady sa roky pokúšali vymazať LGBT+ ľudí a teraz ich kriminalizujú.”

Najmenej tri skupiny podporujúce práva LGBT+ ukončili svoju činnosť zo strachu pred trestným stíhaním. Medzi ďalšie dôsledky rozsudku patrila séria policajných razií gay klubov, incidenty autocenzúry a nárast žiadostí o právne poradenstvo od zostávajúcich podporných skupín LGBT, ktoré sa teraz stiahli z verejného života.

Podľa ruského trestného práva hrozí osobe, ktorá bola uznaná vinnou zo zobrazovania symbolov extrémistickej skupiny, za prvý trestný čin až 15 dní väzenia a za opakovaný trestný čin až štyri roky väzenia. Účasť alebo financovanie extrémistickej organizácie sa trestá odňatím slobody až na 12 rokov. Úrady môžu zahrnúť jednotlivcov podozrivých z účasti na extrémistickej organizácii do celoštátneho „zoznamu extrémistov“ a zmraziť ich bankové účty. Ľudia považovaní za zapletených do extrémistickej organizácie majú zakázané uchádzať sa o verejné funkcie. Návrh zákona, ktorý ďalej rozširuje pojem „ospravedlňujúci extrémizmus“, prešiel v prvom čítaní v ruskom parlamente.

Zvrátené rozhodnutie Najvyššieho súdu prijať „medzinárodné verejné LGBT hnutie“ ako fiktívneho obžalovaného v tomto prípade bolo znásobené ich odmietnutím všetkých žiadostí LGBT+ aktivistov o účasť, po ktorých nasledovalo tvrdenie, že „obžalovaná strana sa nedostavila“. Súd tiež odmietol posúdiť početné odvolania podané aktivistami za práva LGBT+ ľudí s tým, že právo odvolať sa proti rozsudku majú iba účastníci konania. Použitím skrútenej právnej fikcie, že existuje identifikovateľný obžalovaný nazývaný „medzinárodné hnutie LGBT“, aby napadol prípad, Najvyšší súd poprel všetkým ruským LGBT osobám a ich spojencom, ktorých sa rozhodnutie priamo dotklo, akékoľvek práva na riadny proces, a to aj odmietnutím zverejniť text rozsudku alebo odôvodnenie rozhodnutia.

V texte rozsudku, ktorý neskôr videli regionálne médiá v priebehu súdneho konania a ktorý bol zverejnený v januári, sa uvádza, že dúhová vlajka je symbolom hnutia. Pretože ruská prax presadzovania práva zaobchádza aj so starými príspevkami na sociálnych sieťach, ktoré sú stále k dispozícii online, ako s dôvodmi na trestné stíhanie, tisíce ľudí a s najväčšou pravdepodobnosťou aj viac ľudí, ktorí v priebehu rokov zverejnili dúhovú vlajku, čelia riziku trestného stíhania. Rozhodnutie uvádza, že 281 „aktívnych účastníkov“ hnutia bolo osobne identifikovaných, ale neobjasňuje ako a kým.

Päť expertov OSN na ľudské práva pripomenulo ruským justičným orgánom, že podľa medzinárodného práva v oblasti ľudských práv nemožno mierovú obhajobu a vyjadrenie sexuálnej orientácie a rodovej identity považovať za „extrémistické“ ani za legitímne dôvody na správne a trestné stíhanie.

„Rozhodnutie nemá žiadny základ v skutočnosti; je plné konšpiračných teórií, falošných a nepodložených tvrdení a nenávistných stereotypov; a snaží sa vnucovať ideológiu tradičných hodnôt prostredníctvom represívneho trestného práva,“ uviedla Lokšinová. „Jediný spôsob, ako napraviť túto paródiu spravodlivosti, je zbaviť sa nedávnych odsúdení a zvrátiť absurdné označenie „extrémizmu“.”

Konkrétne prípady

18. januára First Department, projekt v oblasti ľudských práv špecializujúci sa na prípady vlastizrady a vysoko postaveného extrémizmu, uviedol, že polícia v Saratove obvinila fotografku Innu Mosinu zo zverejnenia „extrémistickej“ dúhovej vlajky na jej Instagrame. Mozilla vymazala svoje účty na sociálnych sieťach po tom, čo jej v minulosti volala polícia. Súdu povedala, že jeden z predmetných príspevkov má tri roky. 5. februára ju súd v Saratove uznal vinnou a uložil jej pokutu 1 500 rubľov (asi 16,50 EUR). Jej právnik povedal, že sa proti rozhodnutiu odvolá.

25. januára súd vo Volžskom v regióne Volgograd vyniesol prvé známe odsúdenie po rozhodnutí Najvyššieho súdu a potrestal muža za zverejnenie dúhovej vlajky na sociálnych sieťach. V správnom konaní proti Artyomovi Pogrebnyakovi prokuratúra tvrdila, že na svojej stránke sociálnych médií zverejnil „vlajku medzinárodného verejného LGBT hnutia“, kde ju „uložil s úmyslom hromadnej distribúcie“. Sudca ho uznal vinným zo zobrazovania extrémistických symbolov a uložil mu pokutu 1 000 rubľov (asi 11 EUR).

31. januára súd v Nižnom Novgorode odsúdil Anastasiu Ershovú na päť dní vo väzbe za údajné „zobrazovanie extrémistických symbolov“ nosením náušníc dúhovej farby. Egida, skupina poskytujúca núdzovú pomoc v otázkach týkajúcich sa sexuálnej orientácie a rodovej identity, ktorá zastupuje Ershovu, uviedla, že bude pokračovať v boji proti rozhodnutiu.

Ershovej právnik uviedol, že 29. januára sa k nej a k jej priateľovi agresívne priblížil muž v kaviarni v Nižnom Novgorode a požadoval, aby zložili „nelegálne symboly“ odkazujúc na modrý a žltý špendlík—farby ukrajinskej vlajky—zo sveter, ktorý mal na sebe jej priateľ. Video z incidentu, ktoré kolovalo online, ukazuje, ako útočník fyzicky a slovne útočil na dvoch mladých ľudí pomocou homofóbnych nadávok, trhal špendlík zo svetra a vyhrážal sa, že video pošle protiextrémistickej polícii. V texte rozhodnutia súdu sa uvádza, že príslušníci orgánov činných v trestnom konaní video preskúmali v ten istý deň.

Namiesto vyšetrovania útoku polícia Ershovú identifikovala a na druhý deň ju zatkla za nosenie náušníc dúhovej farby.

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →

Zdroje:

EuroNews