Vieme. Znie to veľmi kontroverzne a zvrátene – to preto, že to také aj je. Nič také ako „vyliečení queer ľudia“ neexistuje, pretože sa niet z čoho liečiť.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

17. mája 1973 Americká psychiatrická asociácia odstránila homosexualitu zo zoznamu mentálnych porúch. Tento deň si pripomíname ako medzinárodný deň boja proti homofóbii. Aj napriek tomu sa dnes na svete nájdu ľudia, ktorí zakladajú rôzne kulty, sekty a pochybné organizácie s cieľom hlásať klamstvá o homosexualite a o tom, ako ich „Boh uzdravil“. Výnimkou v tomto smere nie je, bohužiaľ, ani Slovensko.

1. februára 2024 sa v Bratislave na Námestí slobody v malej kaplnke stretli propagátori hnutia „bývalých gejov“. Na podujatie pozývali aj ľudia ako Veronika Gažíková, známa aj ako „Divoká tvorkyňa“ alebo poslanec za KDH Branislav Škripek. Zišlo sa tu asi 50 ľudí, pričom nechýbal ani Anton Chromík, člen Aliancie za rodinu.

FB/Aliancia za rodinu

Cieľovou skupinou podujatia sú ľudia, ktorí nie sú stotožnení so svojou sexualitou a vnímajú ju ako nechcenú príťažlivosť rovnakého pohlavia. Cieľom je prinavrátiť queer ľudí k ich údajnému „pôvodnému jadru“, teda k heterosexualite, tak ako ich, podľa organizátorov podujatia, pôvodne Boh stvoril.

Na stretnutiach ani raz nepadne slovo liečenie alebo konverzná terapia. Je opatrne skryté vo výrazoch ako „sebaprijatie“ alebo „hľadanie si cesty k Bohu“.

Špeciálnym hosťom diskusie bol Viktor Novitchi, ktorý publiku postupne predstavoval svoje príbehy, ako Ježiš Kristus „vzkriesil“ jeho sexualitu.

Viktor Novitchi/FB

Novitchi je spoluriaditeľom organizácie X-Out-Loud, skupiny „bývalých gejov“, ktorí vyhlasujú, že „prekonali“ homosexualitu prostredníctvom Ježiša, a teraz chcú pomáhať tým, ktorí „bojujú s príťažlivosťou k rovnakému pohlaviu“.

Novitchi na svojej webovej stránke uvádza, že ľudia sa nerodia ako homosexuáli.

„Narodia sa ľudia ako klamári, vrahovia, profánni? Prečo by sa mali narodiť ako gayovia?

Viktor Novitchi

Je pritom vedecky dokázané, že so svojou sexuálnou orientáciou sa ľudia rodia.

„Neexistuje žiaden presvedčivý dôkaz, ktorý hovorí o tom, že sexuálna orientácia je osobnou voľbou jedinca. Vedci sa väčšinou prikláňajú k názoru, že je určená prevažne počas skorého vývoja plodu v maternici matky a taktiež je ovplyvnená génmi daného jedinca.“

zhrnutie záverov niekoľkých vedeckých štúdií
Viktor Novitchi/FB

Hneď na druhý deň (2. februára 2024) zverejnil Škripek z KDH video na sociálnej sieti Facebook, v ktorom komentoval stretnutie v kaplnke a klamlivo sa vyjadroval aj k LGBT+ komunite.

„Je to časovaná bomba. LGBT ideologické bludy naozaj škodia – deťom, mládeži aj spoločnosti. Treba o tom hovoriť. Musíme si chrániť budúcnosť – nemôžeme pripustiť, aby to nepozorovane prenikalo do našich škôl miatlo nám deti a zdravý vývoj ich vnútra a sexuálnej identity ako sa to deje v zahraničí.“

Facebook/B. Škripek, KDH
Branislav Škripek, Foto: ECR Group (CC BY 2.0)

Ľudia ako Viktor Novitchi či Branislav Škripek šíria dezinformácie o sexuálnych orientáciách, klamú a zavádzajú. V podstate tvrdia, že homosexualita je choroba, ktorú treba vyliečiť, a pritom to jediné, čo je choré, je ich zmýšľanie.

Propagátori tohto hnutia a podobne zmýšľajúci ľudia asi zabúdajú na nimi často spomínané Sväté písmo:

„Milovať budeš svojho blížneho ako seba samého.“

Matúš, 22:39

Ak by niekomu ani toto nestačilo, nech sa skúsi riadiť svetoznámou filozofiou Ži a nechaj žiť. Predsa len, kresťanstvo má byť o šírení lásky a tolerancie.

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →

Zdroje:

https://bratislava.sme.sk/c/23276963/boh-ma-uzdravil-hlasal-propagator-hnutia-byvalych-gejov-na-seminari-v-bratislave-reportaz.html

https://katechizmus.sk/milovat-budes-svojho-blizneho-ako-seba-sameho

https://en.wikipedia.org/wiki/Homosexuality

FRANKOWSKI, Barbara L.. Sexual Orientation and Adolescents. Pediatrics, 2004-06-01, roč. 113, čís. 6, s. 1827–1832. PMID: 15173519.

LAMANNA, Mary Ann; RIEDMANN, Agnes; STEWART, Susan D.. Marriages, Families, and Relationships: Making Choices in a Diverse Society. [s.l.] : Cengage Learning, 2014-01-17. Google-Books-ID: fofaAgAAQBAJ.

KERSEY-MATUSIAK, Gloria. Delivering Culturally Competent Nursing Care. [s.l.] : Springer Publishing Company, 2012-10. Google-Books-ID: X8O_wGedAYoC.

LÅNGSTRÖM, Niklas; RAHMAN, Qazi; CARLSTRÖM, Eva. Genetic and Environmental Effects on Same-sex Sexual Behavior: A Population Study of Twins in Sweden. Archives of Sexual Behavior, 2010-02-01, roč. 39, čís. 1, s. 75–80.