Fotografi zachytili dvoch samcov vráskavca, ktorí majú sex. Podľa odborníkov je to prvýkrát, čo bol tento druh zdokumentovaný ako vykazuje sexuálnu aktivitu akéhokoľvek druhu.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Sociálne správanie veľrýb sa študuje a zaznamenáva už desaťročia. Ale v štúdii zverejnenej tento týždeň v časopise Marine Mammal Science autori uviedli, že vytvorili prvé fotografie tohto druhu pri penetračnom styku.

Biologička Stephanie Stack a fotografi Lyle Krannichfeld a Brandi Romano zachytili tento úkaz vo vodách západne od havajského ostrova Maui v januári 2022.

K stretnutiu došlo medzi jedným samcom veľryby, ktorý sa javil ako nezdravý alebo zranený, a silným a zdravým samcom veľryby, uvádza sa v reporte. Veľryba, ktorá bola penetrovaná, bola viditeľne vychudnutá a pokrytá všami, ktoré sa môžu množiť na veľrybách, ktoré stratili hybnosť.

Autori naznačili, že vychudnutá veľryba sa mohla priblížiť k lodi fotografov, aby hľadala úkryt pred druhou veľrybou. Krannichfeld zdôraznil, že on a jeho priatelia sa k veľrybám nepriblížili loďou ani nevystúpili a neplávali s nimi, keď sa priblížili (obe tieto aktivity sú nezákonné).

Vychudnutá veľryba obkľúčila loď a pokúsila sa odplávať od zdravšej. Zdravší vráskavec potom držal druhú veľrybu na mieste svojimi prsnými plutvami a pokúšal sa o styk s ňou.

Foto: Lyle Krannichfeld a Brandi Romano

Autori uviedli, že veľryby boli pozorované približne 30 minút a že k stretnutiu došlo zhruba 5 metrov pod hladinou. Dodali, že to, či dôjde k takémuto správaniu dvoch jedincov rovnakého pohlavia medzi dvoma zdravými samcami vráskavcov zostáva neznáme.

Zdroj: NBC News

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →