1. San Francisco, California

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

V San Franciscu sa nachádza jedna z najväčších a najvýznamnejších LGBT+ komunít v USA.

Mesto bolo odjakživa charakterizované ako otvorené a tolerantné, Od vypuknutia zlatej horúčky cez nepokoje na konci 70-tych rokov až po dnešný deň je útočiskom pre LGBT+ komunitu.

Oblasť Castro je najviac známa gay štvrť v meste. Nájdete tu Múzeum histórie LGBT+ komunity či Chodník slávy s menami významných LGBT+ ľudí napísaných na chodníku.

Harvey Milk Plaza v štvrti Castro/Wikipédia

Azda najznámejším gay barom je The Cinch na Polk Street.

yelp

V San Franciscu sa konajú aj National Queer Arts Festival a Frameline. Frameline je významný filmový festival LGBT+ komunity.

Samozrejme, nesmieme zabudnúť na San Francisco Pride, ktorý sa väčšinou koná koncom júna. Trasu prehliadky pozdĺž Market Street lemujú státisíce divákov, Niektorí prichádzajú niekoľko hodín vopred, aby si našli najlepšie miesto na chodníku.

Pride v 2016, San Francisco/Wikipédia

2. New Orleans, Louisiana

New Orleans je známe svojou pohodou a hudbou. Mesto si viacero ľudí spája hlavne s nočným životom a vzrušujúcimi festivalmi.

Práva LGBT+ ľudí boli uznané mestskou radou v roku 1991 prijatím nariadenia o nediskriminácii homosexuálov. V roku 1997 si Louisiana vyslúžila vyznamenanie, pretože ako prvá z južných štátov prijala zákon o trestných činoch z nenávisti.

S týmto mestom nepochybne súvisí aj každoročný Mardi Gras, ktorý sa koná vždy posledný deň pred Popolcovou stredou. Ide v podstate o karneval spojený s oslavami a sprievodom po New Orleans.

Oslavy Mardi Gras v New Orleans/Wikipédia

New Orleans bolo odjakživa mestom, ktoré podporovalo umenie a kultúru. Práve to pritiahlo aj mnohých LGBT+ umelcov do Francúzskej štvrte, kde sídli aj Cafe Lafitte v Exile, jeden z najstarších amerických gay barov. Tento bar funguje nepretržite už od roku 1933 a mal veľa významných hostí vrátane dramatika Tennessee Williamsa a spisovateľa Trumana Capoteho.

Cafe Lafitte v Exile na Bourbon Street/Wikipédia

Zoznam známych osobností tu nekončí. Do New Orleans prišla v roku 1940 aj fotografka France Benjamin Johnston, ktorá tu žila až do svojej smrti v roku 1952. Ellen DeGeneres, známa americká komička a televízna moderátorka, sa zúčastnila Mr. and Ms. Gay Pride Contest v 1981, teda dlho predtým, než mala v 1997 coming out.

Vo Francúzskej štvrti sa každoročne koná Gay Pride. New Orleans Pride zvyčajne zahŕňa veľa večierkov, kulinárskych akcií, burlesque show a ďalšie. Niet divu, že je toto mesto obľúbenou destináciou LGBT+ komunity.

LGBT+ Pride v New Orleans v 2017/Paul Broussard

3. New York City, New York

New York je nielen obľúbeným turistickým mestom, ale aj významným historickým miestom pre LGBT+ komunitu. Stonewallské nepokoje vypukli práve v tomto meste v roku 1969. Išlo o sériu protestov členov LGBT+ komunity v reakcii na policajnú raziu. Išlo o prelomovú udalosť, ktorá zmenila hnutie za oslobodenie homosexuálov a boj za práva LGBT+ v 20. storočí v USA.

Prvá noc nepokojov zachytená Josephom Ambrosinim/Wikipedia

Nasledujúci rok sa uskutočnili prvé gay pride slávnosti v New Yorku, San Franciscu, Chicagu a Los Angeles.

Odhaduje sa, že v roku 2019 sa na NYC Pride zúčastnili štyri milióny ľudí, čo sa zhoduje s 50. výročím Stonewallu, keď sa na Manhattane stretlo asi päť miliónov návštevníkov.

Stonewall Inn v Greenwich Village/Wikipédia

New York má vyše 45 LGBT+ barov a medzi tie najznámejšie patrí The Stonewall Inn, Atlas Social Club, Boxers NYC, Industry Bar a ďalšie.

Atlas Social Club na 753 9th Ave/FB

4. Palm Springs, California

Palm Springs má jednu z najväčších koncentrácií párov rovnakého pohlavia zo všetkých komunít v USA. Má taktiež piate najvyššie percento domácností osôb rovnakého pohlavia v krajine. Bývalý starosta Ron Oden odhadol, že asi tretinu populácie Palm Springs tvoria gayovia. V januári 2018 Palm Springs ohlásilo prvú mestskú radu v Amerike zloženú len z členov LGBT+ komunity.

Pohľadnica z Palm Springs z 50. rokov/Wikipédia

V priebehu rokov si mesto vybudovalo príjemnú a inkluzívnu atmosféru s množstvom LGBT+ podujatí. Od bazénových večierkov a pride festivalov až po prosperujúcu scénu nočného života si Palm Springs skutočne vyslúžilo svoju povesť obľúbeného útočiska pre gayov.

Cesta tejto populárnej LGBT+ destinácie sa začala niekedy v 20. rokoch 20. storočia. Mnohým hollywoodskym hviezdam, ktoré skrývali svoju sexualitu kvôli vtedajším spoločenským normám ponúklo Palm Springs útočisko. Celebrity tu našli tolerantnú atmosféru ďaleko od zvedavých očí bulváru. Hovoríme o ľuďoch ako Greta Garbo, Marlene Dietrich, Janet Gaynor, Liberace alebo aj Rock Hudson.

Rock Hudson a jeho milenec George Nader/Visit Palm Springs

Palm Springs je hostiteľom každoročnej slávnosti Greater Palm Springs Pride Celebration. Táto udalosť zahŕňa podujatia ako Palm Springs Golf Classic alebo Stonewall Equality Concert Broadway v Drag Pageant.

Greater Palm Springs Pride/Visit Palm Springs

Ak pridáme slnečné počasie a nádhernú architektúru, vznikne nám hotový raj pre LGBT+ komunitu.

5. Portland, Oregon

Nielen že je Portland veľmi ekologický, radí sa aj medzi najviac gay-friendly mestá v USA. Hoci nie je tak viditeľne gay ako San Francisco, má jednu z najsilnejších amerických feministických a lesbických komunít. Gay bary nájdete po celom meste. Medzi najznámejšie patrí napríklad Scandals alebo Santé Bar.

Scandals bol založený v roku 1979. Andrew Jankowski z Portland Mercury v roku 2019 vo svojom ,,prehľade nočného života LGBT+ komunity v Portlande pre nováčika“ napísal:

„Vo veku 40 rokov je Scandals jedným z najdlhšie fungujúcich LGBT+ barov v Portlande a je posledným pozostatkom dávno zaniknutej gay Vaseline Alley v centre mesta. “

Scandals v roku 2015/Wikipédia

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →