Ghosting rozhodne nie je skúsenosť, ktorá nás vie na zoznamkách potešiť. Nanešťastie sa tento trend opakuje pomerne často. Ak s ním máš skúsenosť, vieš ako to občas môže bolieť. Čo to ale ghosting vlastne je?

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Strata záujmu bez akejkoľvek pointy

Ghosting možno považovať za pomerne nový fenomén, ktorý sa vyskytuje najmä na zoznamkách. Stretávame s ním teda najmä pri zoznamovaní sa s novými ľuďmi. A ako taký ghosting vyzerá? Povedzme, že si začneš s niekým písať. Vnímaš obojstranné sympatie a všetko nasvedčuje tomu, že spoznávaš niekoho zaujímavého. Zo dňa na deň sa všetko razom zmení. Druhá osoba ťa ignoruje, správa sa atypicky, a akákoľvek prítomnosť sympatií zrazu zmizne. V tom horšom prípade si človek buď vymaže vlastný profil, alebo ten tvoj zablokuje. Je to nepríjemná a veľmi zraňujúca situácia, ktorú si nevieš vysvetliť. Aké sú teda dôvody keď ťa niekto „ghostne“?

Foto/ATC Comm Photo

Možné zdroje ghostingu

Online zoznamky ponúkajú neobmedzené možností výberu. Proces nadviazania kontaktu s niekým novým nikdy nebol jednoduchší a rýchlejší. Nemusíme vynaložiť skoro žiadne úsilie na to, aby sme niekoho zaujali alebo naopak odmietli. Stačí jednoducho osobu odignorovať. Hľadáme neustále niečo…viac.

Svet online randenia, kde sa stretávame s ľuďmi mimo svojich sociálnych kruhov, vytvára pocit, že nemáme veľa zodpovednosti ak niekoho ghostneme.

Jennice Vilhauer Ph.D. – psychologička

Ghosting teda predstavuje akýsi uhýbací mechanizmus, vďaka ktorému človek nemusí prísť do konfrontácie s niekým, koho chcce odmietnuť. Očakáva, že záujem stratíme sami od seba. Faktom zostáva, že je jednoduchšie niekoho „ghostnúť“ než čeliť zložitým konverzáciám a diskomofortu. Ghosting môže byť výsledkom nízkej emočnej inteligencie, slabej empatie, či strachu zo záväzku.

Ako sa odosobniť od ghostingu?

Viaceré štúdie naznačujú, že sociálne odmietnutie (akéhokoľvek druhu) aktivuje v mozgu rovnaké dráhy bolesti, ako fyzická bolesť. Z toho dôvodu je dobré vedieť s ghostingom pracovať. Treba si v prvom rade uvedomiť, že táto forma odmietnutia nie je prirodzená. Je to dôsledok neobmedzených možností, ktoré internet prináša. Razantné prerušenie kontaktu a „vyparenie sa“ počas konverzácie sa v reálnom živote bežne neudeje. Ghosting rovnako tiež neodráža naše chyby alebo nedostatky. Je to skôr výsledok bezhlavého vypisovania si s väčším počtom používateľov, ktorí však v určitom bode môže zažiť rovnakú nepríjemnú situáciu. Pokiaľ ťa niekto „ghostne“ najbližšie, skús tráviť najviac času v prostredí, v ktorom sa budeš cítiš akceptovane, komfortne a milovane.

Zdroj: Unsplash.com
Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →