LGBT+ komunita je nositeľom rozmanitosti a jedinečnosti. Výnimkou nie je ani vizuálna reprezentácia mužov, ktorí do tejto komunity patria. Každý má individuálny výzor, vzorec správania, stavbu tela, a črty tváre. Občas sa môžeš preto stretnúť s pojmami ako twink, daddy, otter, či jock. Ako sa teda zorientovať v jednotlivých výrazoch?

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Pozor na škatuľkovanie a nálepkovanie

Treba zdôrazniť, že táto klasifikácia je niekedy plná stereotypov a prehnaných mantinelov. Skús preto jednotlivé označenia brať s rezervou. Nie je to žiadna dogma, s ktorou sa treba identifikovať za každú cenu. V živote navyše môžeš stretnúť mužov, ktorých výzor nekorešponduje so správaním v kontexte týchto kategórií. A je to samozrejme v poriadku.

Twink

Termín „twink“ sa zvyčajne spája mladými mužmi so štíhlou postavu, mladistvým vzhľadom, ktorí sú takmer bez akéhokoľvek ochlpenia. „Twink“ má obyčajne od 18 do 25 rokov, blond vlasy a svetlú farbu pleti. Tento pojem sa prvýkrát objavil v 50. rokoch minulého storočia, no spopularizovaným sa stal až na začiatku 21. storočia. Pre lepšiu predstavivosť, za twinka možno označiť ľudí ako je Troye Sivan, Nick Robinson, Tom Holland, či Tmothée Chalamet.

IG/troyesivan

Daddy

Muži, ktorých možno označiť za daddyho sú v gay komunite pomerne populárni. Obyčajne ide o mužov, ktorí majú minimálne štyridsať rokov. Málokedy sa za daddyho považuje osoba, ktorá je mladšia. V sexuálnom kontexte môže termín „daddy“ označovať osobu, ktorá má dominantnú úlohu v intímnom vzťahu. „Daddy“ tak okrem vizuálnej reprezentácie mužov v LGBT+ komunite zároveň vyjadruje aj určité sexuálne preferencie. Tento pojem sa často spája s menami ako je Chris Evans, Tom Ellis, Chris Hemsworth, či Henry Cavill.

IG/chrishemsworth

Jock

Ďalší na zozname je „jock“. Ide o muža, obvykle športovca, ktorý je fyzicky zdatný, atletický a aktívny v športe. Na rozdie od takého twinka alebo daddyho, nie je tento pojem vekovo ohraničený. Termín „jock“ sa pôvodne vyskytoval v prostredí stredných škôl a univerzít, kde sa používal na opis populárnych a atletických študentov. Jockovia sú často vnímaní ako sebavedomí a sociálne úspešní. Typickým príkladom jocka býva David Beckham, Zac Efron, alebo Jake Gyllenhaal.

IG/zacefron

Otter

A čo taký „otter“? V rámci zaužívaného štandardu ide o osobu, so štíhlou až športovejšou postavu. Nie je to však to isté ako o jocka. „Otter“ má obyčajne rozsiahlejšie ochlpenie na tele než „jock“. Na prvý pohľad však môže byť určenie rozdielov trochu komplikované. Vekové rozhranie je variabilné a nevzťahuje sa na konkrétnu vekovú skupinu. „Otter“ nemusí byť definovaný len svojím vzhľadom, ale aj špecifickými záujmami, hodnotami alebo životným štýlom. Príkladom ottera môže byť Scott Caan, Zachary Quinto, či Tyler Posey.

IG/zacharyquinto

Geek

„Geek“ je viac špecifický svojou osobnosťou než fyzickým výzorom. Ide o jednotlivca, ktorý zvyčajne rád hrá počítačové hry. Obľubuje tiež sci-fi, fantasy, komiksy a technológie. „Geek“ však nie je jediné označanie pre tento typ muža. Zaužívaným výrazom je aj „nerd“. Pre porovnanie – „geek“ a „jock“ sa môžu z hľadiska životného štýlu v praxi vnímať ako protiklady.

A čo zvyšok?

Ak twink, daddy, jock, otter, alebo geek nereprezentuje teba alebo tvojho kamaráta, nemusíš zúfať. Pri týchto označeniach to rozhodne nekončí. Je ich totiž omnoho viac – bear, clean-cut, leather, discreet, rugged, wolf, chubby a ďalšie. Každý muž z LGBT+ komunity si vie nájsť svoje fyzickú a emočnú reprezentáciu. Ako už ale bolo spomenuté, ber tieto označenia a delenia s rezervou.

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →