Od pondelka sa slávi v LGBT+ komunite na celom svete týždeň viditeľnosti lesieb. Pôvod tohto sviatku vychádza z nedostatočnej viditeľnosti homosexuálnych žien, ktoré sa cítia odsunuté a väčšia pozornosť sa dávala iným sexuálnym orientáciám.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Vznik a história

Prvé oficiálne myšlienky a realizácie osláv siahajú až do minulého storočia. Prvýkrát sa tento týždeň začal oslavovať v roku 1990 v Los Angeles aktivistkami, ktoré boli lesbami a otvorene rozprávali o svojej orientácii. Tieto ženy bojovali za to, aby ich orientácia nebola odsúvaná a v rámci LGBT+ komunity sa viac zviditeľnili. V tom čase sa v Amerike po otvorení témy homosexuality všetka pozornosť venovala gayom – homosexuálnym mužom. O lesbizme sa hovorilo len zriedka a pod pojmom homosexualita si väčšina predstavila dvoch mužov. To prinútilo aktivistky upozorniť na to, že aj oni sú súčasťou LGBT+ komunity a cítia sa odsunuté. Následná podpora bola v podobe slávenia týždňa viditeľnosti a pomoc dostali aj od miest, v ktorých sa slávnosti odohrávali.

Ešte výraznejšie sa začal tento týždeň sláviť rokom 2020, keď Linda Riley, vydavateľka magazínu DIVA (magazín zameraný na homosexuálne a bisexuálne ženy), ohlásila týždeň viditeľnosti lesieb – Lesbian Visibility Week. V ten rok sa začal sláviť týždeň 20. apríla a skončil dňom viditeľnosti lesieb – 26. apríl. Odvtedy sa oslavuje tento sviatok každý rok a upresňujúci termin zverejňuje organizácia LesbianVisibilityWeek.

79 % lesieb sa hanbí, že sú súčasťou LGBT+

Výskum od JustLikeUs, ktorý sa zameral na vnímanie svojej sexuálnej orientácie LGBT+ ľudmi vo veku 18 až 25 rokov, priniesol smutné výsledky. Až 79 % mladých lesieb sa hanbí za to, že sú súčasťou LGBT+ komunity. Spomedzi všetkých opýtaných si držia prvé mieso v rebríčku tohto prieskumu. Po nich nasledujú transrodové osoby (78 %), nebinárne osoby (76 %), gejovia (74 %), asexuáli (72 %) a bisexuáli / pansexuáli (71 %).

Dôvodom týchto výsledkov môže byť, že sa téma lesbizmu považuje ako tabu a oproti iným sexuálnym orientáciám je nedostatočne riešená a celkovo sú homosexuálne ženy v úzadí.

Viac je bisexuálok

Viaceré nezávislé od seba štúdie dokazujú, že zatiaľ čo muži majú v rámci LGBT+ väčšie zastúpenie v homosexuálnej orientácii ako bisexuálnej, u žien je to naopak – viac žien je bisexuálok ako lesieb.

Výskum z roku 2013, ktorý spriemeroval výsledky niekoľkých štúdií v západných kultúrach zistil, že 93 % mužov a 87 % žien sa identifikuje ako heterosexuáli, 4 % mužov a 10 % žien sa identifikujú ako prevažne heterosexuáli, 0,5 % mužov a 1 % žien ako bisexuáli, 0,5 % mužov a 0,5 % žien ako prevážne homosexuáli a 2 % mužov a 0,5 % žien ako homosexuáli. Iné štúdie z rôznych krajín tiež ukazujú na to, že úplne homosexuálnych žien v porovnaní s bisexuálnymi ženami je menej a že v spektre bisexuality je väčšie zastúpenie žien ako mužov.

Aj veľa slávnych žien je vyoutovaných

O svojej sexuálnej orientácii otvorene hovoria aj tie najznámejšie osobnosti na svete:

Hayley Kiyoko – herečka a speváčka
Holland Taylor – herečka
Ellen DeGeneres – komička a moderátorka svojej talkshow The Ellen DeGeneres Show
Samantha Fox – speváčka
Sinead O’Connor(†) – speváčka
Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →

Zdroje:

Unsplash/Sam McNamara

adweek.com

cosmopolitan.com

Twitter/Holland Taylor

Facebook/Sinead O’Connor

Facebook/Samantha Fox

Facebook/Ellen Degeneres