Pápež František mal údajne počas diskusie s biskupmi použiť urážlivé nadávky smerujúce ku gejom. Informuje o tom The Guardian s odvolaním sa na talianské médiá.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Malo sa tak stať v Ríme počas súkromnej diskusie s biskupmi, kde sa malo riešiť prijímanie gejov do seminárov na prípravu nových kňazov. Počas diskusie sa jeden z biskupov spýtal na postup pri prípadnom prijímani gejov. Pápež odpovedal, že hoci je potrebné prijať každého, je pravdepodobné, že homosexuál môže riskovať, že bude viesť dvojitý život.

Škandál vyvolala informácia, že pápež mal počas tejto diskusie viackrát použiť talianské slovo „frociaggine“, ktoré je vulgárne a v preklade znamená „buzerant“. Slovo mal použiť v spojení, že v niektorých seminároch je už príliš veľa „frociaggine“.

Za svoje slová sa ospravedlnil

Hovorca Vatikánu Matteo Bruni uviedol, že pápež nemal v úmysle nikoho uraziť a ospravedlňuje sa tým, ktorí sa cítili byť urazení.

Niektorí biskupi tiež uvádzajú, že pápež občas robí chyby pri komunikácii v talianskom jazyku, keďže sa narodil v Argentíne. Slovo tak mohlo byť použité nezámerne.

,,V Cirkvi je miesto pre každého, pre každého! Nikto nie je zbytočný, je tu miesto pre každého.“ citoval pápeža.

Podpora LGBT+

Pápež František je známy podporovaním zrovnoprávnenia homosexuálov. Opakovane vyzýva k uzákoneniu registrovaných partnerstiev a dekriminalizácii homosexuality.

Začiatkom roka pápež tiež povolil požehnávanie LGBT+ párom, čo vyvolalo kritiku kňazov a časti veriacich najmä z konzervatívnych krajín.

Podporu tiež dostali transrodové osoby, ktorým Vatikán potvrdil možnosť krstu. Rovnako sa krstiť môžu aj deti LGBT+ párov.

Homosexuálne skutky však naďalej pokladá za hriech, hoci vyzýva k prijímaniu každého.

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →

Zdroje:

The Guardian, Vatican News, Unsplash/Ashwin Vaswani