Dnešok je nielen prvým dňom júna, ale oficiálne tiež začal Pride Month! Mesiac hrdosti a osláv LGBT + je po roku opäť tu. Užite si tento mesiac s nami, prinášame vám zaujímavosti zo sveta pride osláv.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Prečo práve jún

Každoročne sa pride month slávi iba raz za rok a to cez jún. Nie je to náhodný výber, za týmto mesiacom sa skrýva hneď niekoľko udalostí.

Od 28. júna 1969 sa konali protesty v Manhattane, v New Yorku. Dôvodom bola policajná razia v gay bare Stonewall Inn, ktorý sa v Manhattane nachádza.
Za svoje práva protestovalo cez 2000 členov LGBT+ komunity. Práve policajná razia bola poslednou kvapkou. Išlo o prvý veľký protest homosexuálov a pokladá sa za začiatky oslobodzovania queer ľudí, ktorí nemali rovnaké práva.

Od tohto dátumu sa každoročne konali dúhové pochody v júni, prípadne neskôr. V porovnaní s prvým protestom v roku 1969 však pochody nabrali inú podobu. Miesto hlasitých protestov a bojov, ktoré boli v tej dobe odôvodnené, sa začali robiť pokojné pochody oslavujúce inakosť. Do povedomia sa dávala myšlienka, že byť iný je normálne. Faktom ale zostáva, že pride nie sú len oslavy, ale aj upozorňovanie na nedostatok ľudských práv pre LGBT+. Pochody sa postupom času začali robiť aj v Európe a iných častiach Zeme.

Jún má však ešte väčší význam najmä v USA. Tam v júni 2013 zrušil Najvyšší súd v USA zákon, ktorý zakazoval manželstvá osôb rovnakého pohlavia. O dva roky neskôr taktiež v júni tam zlegalizoval Najvyšší súd manželstvá osôb rovnakého pohlavia vo všetkých krajinách.

Niektoré krajiny v zastúpení organizácií za ľudské práva začali usporadúvať oslavy neskôr ako v júni kvôli príliš teplému počasiu.

Pride na Slovensku

Na Slovensku sa prvý dúhový pochod uskutočnil v roku 2010 v Bratislave. Tento pochod však nemožno brať ako šťastný, pretože bol narušený extrémistickými skupinami. Tie hádzali na pochodujúcich kamene, slzný plyn a urážali ich. O to smutnejší je fakt, že prítomná bola aj štátna či mestská polícia a častokrát nereagovala. Prítomných bolo 500 protestujúcich a až 100 extrémistov.

Odvtedy sa na Slovensku konal pride pochod každý rok okrem roku 2015, kedy bola akcia zrušená z bezpečnostných dôvodov. V tomu roku sa tiež konalo referendum za rodinu namierené proti LGBT+. V roku 2020 a 2021 boli z dôvodu pandémie pochody zrušené a nahradené inými akciami cez internet.

Aj tento rok budú oslavy LGBT+ hrdosti na Slovensku. Oficiálne sú potvrdené mestá Bratislava a Košice, kde sa už minulé roky konali dúhové pochody.

V Bratislave sú oslavy naplánované na 20. júl, v Košiciach sa uskutočnia 24. augusta. Slováci budú mať tak z obidvoch kútov krajiny možnosť zúčastniť sa pochodu a spoločne oslavovať dúhu.

Svetoznáme značky tiež oslavujú pride

Kedy bude Pride: Dúhové pochody vo svete

Väčšina osláv a pochodov sa začína v júni, niektoré hlavné mestá však oslavujú hrdosť LGBT+ aj skôr alebo neskôr. Prehľadný zoznam krajín a ich miest v okolí či vo svete:

Miesto konaniaZačiatokKoniec
São Paulo, Brazília30. máj2. jún
Viedeň, Rakúsko30. máj9. jún
Zagreb, Chorvátsko1. jún1. jún
Tallinn, Estónsko6. jún15. jún
Ibiza, Španielsko7. jún15. jún
Tel Aviv, Izrael7. jún 7. jún
Zurich, Švajčiarsko14. jún16. jún
Rím, Taliansko15. jún16. jún
Sofia, Bulharsko15. jún16. jún
Oslo, Nórsko21. jún29. jún
Budapešť, Maďarsko22. jún22. jún
New York, USA28. jún30. jún
Paríž, Francúzsko29. jún29. jún
Londýn, UK29. jún29. jún
Amsterdam, Holandsko2. august4. august
Praha, Česko5. august11. august
Kodaň, Dánsko17. august17. august
Bratislava, Slovensko20. júl20. júl
Košice, Slovensko24. august24. august
Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →

Zdroje:

Unsplash/Mercedes Mehling