Viaceré zdroje považujú Hadriána a Antinoosa za najznámejší gej pár v rímskych dejinách. Hadriánova láska k Antinoosovi bola natoľko veľká, že niektoré zdroje dnes Antinoosa označujú za boha homosexuality.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Hadrián a jeho postavenie v Rímskej ríši

Hadrián (celým menom Publius Aelius Hadrianus) bol rímsky cisár, ktorý vládol v rokoch 117 až 138 n. l. Podľa historikov je známy ako jeden z „dobrých cisárov“, nakoľko sa jeho vláda vyznačovala stabilitou, rozvojom infraštruktúry a umenia, ako aj reformami v oblasti administratívy a práva. Takisto bol známy svojimi rozsiahlymi cestami po krajinách a veľkou láskou ku gréckej kultúre a histórii. Práve oddanosť ku gréckym končinám mala významnú rolu pri spoznaní jeho životnej lásky – Antinoosa.

Na snímke Hadrián. Zdroj: https://www.liverpoolmuseums.org.uk/antinous-and-hadrian

Láska, ktorá zmenila chod dejín

Hoci bol Hadrián ženatý, historické pramene odhaľujú, že mal aj niekoľko homosexuálnych vzťahov. V starovekom Ríme neboli tieto vzťahy ničím neobvyklým. Starší rímski muži preto bežne nadväzovali intímne vzťahy s tými mladšími. Antinoos bol mladý Grék, ktorý bol známy svojou krásou. Tá podľa všetkého uchvátila aj Hadriána. Začal sa tak písať príbeh dvoch zamilovaných mužov. Hadrián neskôr navrhol Antinoosovi, aby ho sprevádzal na jeho cestách po Rímskej ríši.

Zdroj: X/@antinousgaygod

Príbeh s tragickým koncom

V roku 130 n. l. sa Antinoos utopil v rieke Níl, čo Hadriána hlboko zasiahlo. Podľa dobových správ plakal panovník za Antinoosom „ako žena“. Jeho trúchlenie je opisované ako verejné a intenzívne, čo bolo v rozpore so zaužívaným pravidlom – smútenie v súkromí. Hadrián si chcel svoju životnú lásku náležite uctiť. Preto 30. októbra roku 130 n. l. Hadrián oficiálne vyhlásil, že plánuje založiť nové mesto na pobreží, kde sa utopil Antinoos – mesto Antinoopolis. To mu však nestačilo. Nariadil postaviť stovky chrámov a malých svätýň. Dokopy vzniklo tisíce sôch, obrazov a búst. Obraz Antinoosa je tak dnes jednou z najznámejších tvárí z antických dejín.

X/@inmate34667_

Záhada Antinoosovej smrti

Podľa niektorých teórií by Antinoos mohol byť zavraždený rivalmi z Hadriánovho okolia. Iné zdroje uvádzajú, že ho zabil sám Hadrián počas hádky a ďalšie, že spáchal samovraždu. Antinoos napriek nejasným okolnostiam smrti zostal slávnou postavou po tisíce rokov, ktorú oslavoval Oscar Wilde a mnohí iní spisovatelia a básnici.

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →