Sezóna dúhových pochodov oficiálne začala! V tomto článku ti preto prinášame veľký prehľad podujatí, ktorých sa v nasledujúcom období môžeš zúčastniť a s hrdosťou tak osláviť svoju jedinečnosť.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Dúhový PRIDE Bratislava 2024

Najväčší dúhový pochod na Slovensku nás aj tento rok čaká v hlavnom meste. Organizátori pride naplánovali na sobotu 20. 07. 2024, ktorý sa uskutoční na Námestí slobody o 12:00. V Kácečku navyše o 21:00 štartuje Dúhový PRIDE Afterparty, na ktorej rozhodne nemieš chýbať. Tešiť sa môžeš na headlinerku akcie – Anniku Stein (rezidentka viedenskej quuer party Meat Market). Okrem toho na parketoch nebude chýbať techno, pop, disco, či house. Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok začiatkom júna na tlačovej konferencii informoval o bezpečnostnej hrozbe na dúhovom pochode. Rezort vnútra pre internetový denník Štandard poskytol vyjadrenie, podľa ktorého majú štátne orgány zabezpečiť bezpečnosť podujatia.

Zdroj: Facebook/Dúhový PRIDE Bratislava

PRIDE Košice

Košice odštartujú svoj vlastný dúhový pochod už po dvanástykrát a to konkrétne 24. 08. 2024 o 10:00. Bližší program, časový harmonogram a všetky potrebné detaily sa dozvieš už čoskoro. Príprava podujatia oficiálne začne až 19. 06. 2024. Viac infirmácii sa potom dozvieš na webe organizátorov.

Zdroj: Facebook/PRIDE Košice

PRIDE Banská Bystrica

Dúhový pochod nebude chýbať ani na strednom Slovensku. Zúčastniť sa ho môžeš 22. 06. 2024 v Banskej Bystrici. Na čo sa môžu návštevníci tešiť? Začiatok sprievodu odštartuje v parku pod Pamätníkom SNP o 12:00. Od 13:00 do 18:45 zažiješ kopec zaujímavých prednášok, diskusií a predstavení, medzi ktoré patrí napríklad:

  • Príhovory k 7. ročníku PRIDE BB v Záhrade.
  • Hovorme spolu: Queer ľudia naprieč kultúrami a generáciami.
  • David Púchovský: Hoaxy o kvír ľuďoch ako nástroj nenávisti.
  • Robo Švarc: Bioinakosť a queer stereotypy.

Tu sa však banskobystrický pride nekončí. Od 22:00 začína afterparty v podniku Klub 77, ktorá potrvá do 04:00.

Pride v Banskej Bystrici 2023. Zdroj: pridebanskabystrica.sk

PRIDE TRNAVA

Trnava si tento rok pre queer ľudí pripravila svoj historický prvý pride. Poznač si preto túto dúhovú premiéru v Trnave, ktorá sa uskutoční 29. 06. 2024. Pride sa bude konať na adrese Nádvorie, Štefánikova 4. Na trnavskom Pride sa môžeš nechať aj bezplatne otestovať na HIV – testovanie bude zabezpečovať Dom Svetla Slovensko.

Nebudú tu chýbať ani stánky s občerstvením či dobrou kávou. Detailný program majú organizátori ešte zverejniť. Nezabudni preto udalosť sledovať na Facebooku.

Zdroj: Facebook/Status queer

Budapest Pride March

Ak chceš byť súčasťou väčších dúhových pochodov, za zmienku stojí zmieniť aj naše susedné krajiny. Dúhový pochod v Budapešti odštartuje už 29. 06. 2024 o 14:00 na Podmaniczky ucta. Najlepším spôsobom, ako sa na túto adresu dostať je z Nyugati Pályaudvar vlakovej stanici. Podujatie končí o 20:00 v okolí Vajdahunyad vára (Hrad Vajdahunyad). Medzitým sa môžeš tešiť na oficiálne príhovory, dobrú hudbu, drag show, predstavenie maďarských mimovládnych organizácií a kopec iných aktivít. Ak nestihneš oficiálne začiatok pochodu, nezúfaj. Pride má dokopy sedem hlavných zastávok pre ľudí, ktorí sa chcú pochodu zúčastniť. Všetky dôležité informácie nájdeš na oficiálnej stránke podujatia.

Zdroj: X/@AndyVermaut

Festival Prague Pride

Festival Prague Pride patrí v súčasnosti medzi najväčšie kultúrne akcie v Českej republike. Pražský pride vypukne 05. 08. 2024 a potrvá do 11. 08. 2024. Témou tohtoročného dúhového pochodu je rodina. Organizátori si za cieľ zvolili nájsť odpovede na jednotlivé otázky: „Čo to vlastne rodina je? Čo sme si z rodiny odniesli? Ako v rodine žiť? Ako rodiny vznikajú a zanikajú? Aké rodiny chceme vytvárať?“ Program bude zverejnený na oficiálnej stránke festivalu 10. 07. 2024.

Zdroj: festival.praguepride.com
Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →