Tolerancia a mier – to sú slová, ktoré aktuálne v krajine na juhu Afriky vzbudzujú nádej v LGBT+ komunite. V piatok (21.6.) najvyšší súd v Namíbii vyhlásil, že zákony, ktoré trestajú homosexuálne akty, sú protiústavné. Informuje o tom The Guardian.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Ako ďalej portál pripomína, tieto zákony platili v Namíbii ešte pred získaním nezávislosti, keď bola súčasťou Juhoafrickej republiky. Zákon bol síce presadzovaný iba zriedka, no podporoval nenávisť voči homosexuálom a vzbudzoval v nich strach. Homosexuáli v krajine tak nemohli slobodne vyjadriť svoju orientáciu, keďže boli pod hrozbou trestu.

Rozhodnutie najvyššieho súdu prišlo po sťažnosti aktivistu z Namíbie Friedela Dausaba. Podporu získal aj od britskej organizácie Human Dignity Trust. Súd ďalej uviedol, že zákony predstavujú nespravodlivú diskrimináciu, ktoré sú v rozpore s ústavou, pričom rovnaké sexuálne správanie medzi mužom a ženou trestané nie je.

„Akú hrozbu predstavujú homosexuáli pre spoločnosť a koho treba pred nimi chrániť?“ dodal súd k svojmu vyjadreniu.

V súčasnosti sa čaká na rozhodnutie vlády a parlamentu ako sa k verdiktu postaví. Je možné očakávať, že najvyšší súd bude pokračovať v presadzovaní rovnakých ľudských práv v štáte aj v budúcnosti.

Namíbia uznáva manželstvá iba medzi osobami opačného pohlavia. Výnimkou je, ak manželstvo osoby rovnakého pohlavia uzavreli v zahraničí, v takom prípade je zväzok uznaný aj v krajine. Aj to je výsledkom rozhodnutia Najvyššieho súdu.

Viacero afrických štátov trestá homosexualitu väzením či trestom smrti. Deje sa tak najmä v severných a východných častiach Afriky. V celom africkom kontinente zabezpečuje manželstvá pre páry rovnakého pohlavia iba Južná Afrika a to od roku 2006.

Organizácia Equal Namibia na sociálnej sieti X zverejnila fotografie a video, ktoré zobrazuje reakcie nadšených miestnych obyvateľov na verdikt súdu:

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →

Zdroje:

Titulná fotografia – Microsoft Designer (AI)