Snímka Boy Erased ukazuje mladosť a dospievanie chlapca menom Jared. Ten sa po celý svoj doterajší život snaží udajiť to, že je gej. Počas štúdia na univerzite mu však život dopraje poriadnu skúšku, keď ho rodičia pošlú na konverznú terapiu. Boj o zachovanie ľudskosti a vlastnej identity je natočený podľa skutočných udalostí.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Boh vs. vlastný syn

Film zobrazuje dospievanie mladého muža menom Jared Eamons (Lucas Hedges), ktorý v silne kresťanskej rodine zápasí so svojou sexuálnou orientáciou. Potrebu skrývať svoje tajomstvo znásobuje aj fakt, že jeho otec, Marshall Eamons (Russell Crowe), je úspešný predajca áut a baptistický kazateľ v Arkansase. Tajomstvo však nezostane pochované navždy. Po incidente na univerzite sa Jaredovi rodičia dozvedia o potenciálnej „hrozbe“ menom homosexualita. Jared obvinenia z údajného „hriechu“ popiera, no otec má pochybnosti a synovu sexuálnu orientáciu vníma ako chorobu. Rodičia sa preto rozhodnú poslať Jareda do ústavu, kde má podstúpiť konverznú terapiu.

Zdroj: X/@CINEMA505

Počiatok psychického teroru

Jared sa ocitá v kempe pod vedením Victora Sykesa (Joel Edgerton). Má ísť o profesionálneho liečiteľa a kňaza, ktorý dokáže mladých mužov zbaviť homosexuality. Všetky praktiky však vykonáva bez akéhokoľvek lekárskeho či psychologického vzdelania. Homosexualitu účastníkov má „vyliečiť“ predovšetkým Boh. Viera pri konverznej terapii má tak predstavovať kľúčovú rolu. Pobyt v tomto kempe je zahalený rúškom tajomstva. Žiadni účastníci nemôžu o priebehu terapie hovoriť s rodinou. Hneď po príchode personál mladým mužom zabaví osobné predmety a na toaletu možno chodiť len so sprievodom. Akýkoľvek fyzický kontakt je zakázaný. Jared vo svojom vnútri vie, že terapia nefunguje. Psychický nátlak, potreba zaprieť seba samého, fyzické tresty a šikana navyše znásobujú vnútorný konflikt, ktorý hlavná postava prežíva.

Zdroj: X/@netflix_portal

Čo od filmu (ne)očakávať?

Boy Erased rozhodne nie je kinematografickým počinom roka. Dejová línia je pomerne predvídateľná a množstvo postáv nie je dostatočne rozvinutých. Film miestami až nedostatočne vykresľuje vnútorný konflikt, ktorý zažíva Jared. Treba však podotknúť, že tvorcovia sa predovšetkým usilovali o vierohodnú rekonštrukciu skutočných udalostí. Veľkým prekvapením je však herecké obsadenie. Nechýbajú tu zvučné mena ako napríklad Nicole Kidman, Russell Crowe, spevák Troye Sivan, či Joe Alwyn (bývalý priateľ Taylor Swift).

Zdroj: X/@Most

Posolstvo pre divákov

Ako už bolo zmienené v tomto článku, príbeh hlavnej postavy sa odvoláva na skutočný príbeh amerického spisovateľa a LGBT+ aktivistu Garrarda Conleyho. Ten v roku 2016 vydal svoj memoár s názvom Boy Erased (v češtine pod názvom Vymazat Garrarda Conleyho). Conley a tvorcovia filmu tak upozorňujú na negatívne aspekty konverznej terapie, ktorá je aj v súčasnosti stále povolená v rôznych častiach sveta, vrátane Slovenska.

Na snímke Garrard Conley. Na základe jeho osobných skúseností vznikla kniha a neskôr film Boy Erased. Zdroj: X/@THV11
Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →