Sú to dva roky od vraždy dvoch nevinných queer ľudí. Iniciatíva Inakosť sa rozhodla na výročie smrti Matúša a Juraja vytvoriť symbolickú spomienku s názvom „Sen o láskavom Slovensku“. Obete vraždy na Zámockej ulici si ľudia mohli uctiť v pripravovanom komunitnom centre tejto neziskovej organizácie.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Zdroj: https://queerslovakia.sk/

Sen o láskavom Slovensku

Je sobota, 12. október 2024 – dva roky od vraždy Juraja a Matúša. Iniciatíva Inakosť otvára svoje brány od 12:00 do 18:00. V tomto čase mohli ľudia prísť do novovznikajúceho komunitného centra v Bratislave a na papier napísať svoj sen o láskavom a tolerantnom Slovensku. Výzvu verejne podporilo aj mnoho známych ľudí, ako sú herečky Kristína Tormová a Kristína Svarinská, komička Evelyn, influenceri Michaela a Denis (Sexuálna výchova), či novinár Rastislav Iliev.

Ľudia sa mohli zapojiť aj online

Nie každý mal možnosť fyzicky navštíviť priestory komunitného centra. Svoj sen o lepšom Slovensku preto mohli ľudia napísať aj cez sociálne siete. Stačilo napísať svoju víziu a zdieľať obrázok alebo video na svoje sociálne siete s hashtagom „prematusaajuraja“. Do kampane sa zapojili nielen jednotlivci, ale aj rôzne firmy a organizácie, ako sú Pretlak, Liga za ľudské práva, Saplinq, o. z., Queer Slovakia a ďalší. Kampaň podporil aj primátor Bratislavy Matúš Vallo: „My snívame o Slovensku, v ktorom nenávisť nebude mať miesto. Zastavíme ju, keď to sami budeme chcieť.“

Komunitné centrum by mali otvoriť koncom tohto roka

Aj keď Iniciatíva Inakosť v sobotu otvorila dvere svojho nového komunitného centra, na jej finálnu podobu si ľudia ešte musia počkať. Podľa plánov by centrum malo byť oficiálne hotové na konci tohto roka. Vďaka platforme Donio vyzbierala organizácia viac ako 83 000 € od ľudí na financovanie projektu. Peniaze sa im podarilo vyzbierať za 19 dní. Komunitné centrum bude sídliť na rohu ulíc Záhradnícka 1 a Krížna 2.

Aktuálna podoba komunitného centra v Bratislave.

Komunitné centrum bude viacúčelové

Jeho hlavnou úlohou je poskytovanie psychologického, právneho a sociálneho poradenstva pre LGBT+ ľudí. Centrum bude takisto predstavovať útočisko pri šikane v škole, v práci, na úradoch, pri násilných činoch a v prípade diskriminácie. Pomoc tu nájdu aj ľudia, ktorí si prechádzajú tranzíciou. Komunitné centrum bude mať aj svoju kreatívnu zložku. „Komunitné centrum zároveň ponúkne priestor na rôzne kultúrne a komunitné aktivity, od diskusií a prednášok cez workshopy a školenia až po premietania či menšie koncerty,“ informuje majiteľ bývalého podniku Tepláreň Roman Samotný. Do úvahy pripadá aj vytvorenie kaviarne, ktorá by bola súčasťou týchto priestorov.

Vizualizácia komunitného centra. Zdroj: SADOVSKY & ARCHITECTS
Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →