Ešte pred voľbami do europarlamentu frakcia ILGA-Europe, ktorá je súčasťou EÚ, vyzvala všetkých kandidátov na zaviazanie sa voči LGBT+ ľuďom, že budú obhajovať a presadzovať ich ľudské práva. Vytvorila preto verejnú výzvu s možnosťou zaviazania sa a zloženia sľubu. Dokopy sa zaviazalo až 1110 kandidátov. Zo všetkých slovenských kandidátov sľub zložili iba šestnásti.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Za Progresívne Slovensko sľub zložili Ľubica Karvašová, Marek Štefanisko, Michal Wiezik, Mária Kočnerová, Lucia Yar, Vanda Rogovská, Martin Hojsík, Krisztián Váradi a Martin Poliačik. Strana je v europarlamente od roku 2019, založená bola rok predtým. Viacerí poslanci z PS dlhodobo upozorňujú na zlú situáciu ohľadom práv LGBT+ osôb a podporu vyjadrujú aj aktivitou v EÚ.

Za stranu Socialisti.sk sľub zložili Miroslav Pomajdik,Alexandra Aganbegović a Sely Papan. Samotná strana sa vyznačuje špecifickou podporou ľudí z LGBT+. Často však útočia na to, akou formou sa práva queer osôb podporujú.

Zoznam uzatvára štvorica poslancov z novej politickej strany Volt Slovensko, ktorá kandidovala vo voľbách prvýkrát – Lucia Kleštincová, Rick Zedník, Nicola Orlovská a Zuzana Púčiková. Strana bola založená v roku 2024 prvými dvoma zmienenými kandidátmi a orientuje sa proeurópskym a liberálnym smerom.

Do európskeho parlamentu sa skrz voľby dostali iba 4 z nich – všetci z Progresívneho Slovenska. Ľubica Karvašová, Michal Wiezik, Lucia Yar a Martin Hojsík budú komunitu LGBT+ zastávať a bojovať za ich práva.

Predpokladá sa, že Európska únia v najbližšom období podporí zrovnoprávnenie LGBT+ ľudí. Niektoré štáty EÚ zlepšujú život a postupne zabezpečujú rovnaké práva všetkým bez ohľadu na ich sexuálnu orientáciu a rodovú identitu.

Príkladom je Grécko, ktoré tento rok schválilo manželstvá a adopcie detí pre páry rovnakého pohlavia.

Pred dvoma rokmi aj Slovinsko schválilo manželstvá a adopcie pre všetkých vďaka rozhodnutiu ústavného súdu.

Zdroje:
ILGA-Europe, comeout.eu
Titulná fotografia – Microsoft Designer (AI)

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →