The Human Right Camaign zverejnila štúdiu o transrodových deťoch v USA, ktorá zaznamenala silnejúcu podporu od rodičov a opatrovníkov. Zároveň však transrodové a nebinárne deti sa stále potýkajú so šikanou a problémami s duševným zdravím.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Deti sa na svoju rodinu spoľahnúť môžu

Z prieskumu vyplýva, že rodina je voči transrodovým a nebinárnym deťom zhovievavá. Zhruba 92 % rodičov podporuje identitu svojho dieťaťa. Štúdia však odhalila, že títo rodia sa do určitej miery stretávajú s podlomeným psychických zdravím. Stredá až závažná úzkosť sa vyskytovala v 22 % rodičov zapojených do prieskumu a mierna depresia sa vyskytovala v 31,7 % všetkých účastníkov štúdie.

Zdroj: X/@ToddCMO

O aké rodiny s transrodovými deťmi ide

Dáta spomínaná organizácia získala v spolupráci s The University of Arizona a University of Florida v roku 2022. Do analýzy zaradili 1480 dospelých ľudí (z celkového počtu 2000 respondetov), ktorí reprezntovali 1480 rodín. Pre objektívnejšie dáta sa do štúdie mohol zúčastniť iba jeden rodič. Z akých rodín teda transrodové deti pochádzajú? Väčšina rodičov a opatrovníkov nie sú členmi LGBT+ komunity (66,8 %). Ide najmä o belochov (92,2 %) a manželov a ľudí, ktorí sú vo vzťahu (83, 2%). Z toho vyplýva, že transrodové deti vyrasstajú v belošskej rodine v prítomnosti oboch rodičov, ktorí v prevažnej miere nie sú členmi LGBT+ komunity.

Zdroj: Advocate.com

Školstvo neposkytuje vhodné podmienky pre transrodových žiakov

Tam kde sa končí bezpečné rodinné prostredie začína výučba v škole spojená so šikanou. Viac ako polovica všetkých rodičov (55 %) uviedlo, že ich dieťa v minulom školskom roku čelilo šikane. Rovnako sa zdá, že Spojené štáty nechystajú zmeny na zlepšenie podmienok pre transrodových a nebinárnych žiakov. Len zhruba 26 % žiakov malo na škole plán rodovej podpory. Rodiča takisto vnímajú nedostatočnú toleranciu pri používaní toaliet a šatní pre svoje deti so spolužiakmi. Slabá miera tolerancie mimo rodinného prostredia negatívne ovplyvňuje duševné zdravie týchto detí. Ako uvádza štúdia, 39,6 % rodičov uviedlo, že ich dieťaťu bola diagnostikovaná depresia, a 49,4 % priznalo, že ich dieťa má úzkostnú porochu. Z toho vyplýva, že čas strávený v školských laviach má silný účinok na duševné zdravie žiakov a bezpečné rodinné prostredie nemusí byť dostatočné v prípade traumatických zážitkov na školách.

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →