Coming out predstavuje zlomový moment v živote asi každého člena LGBT+ komunity. Je to zásadné rozhodnutie, ktoré môže výrazne ovplyvniť našu budúcnosť. Medzinárodný deň coming out-u pripadá na 11. októbra a má svoje významné opodstatnenie v histórii queer ľudí.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

O čom je tento deň?

Ako už z názvu vyplýva, predmetom tohto medzinárodného dňa je coming out. Ide o proces akceptácie vlastnej sexuality či identity. Pojem coming out je skrátením anglického výrazu „coming out of the closet“, čo v preklade znamená „prestať sa skrývať“. Okamih prijatia a akceptovania vlastnej identity sa môže prejaviť v akomkoľvek veku. Rôzne štatistiky naznačujú, že coming out robí skôr generácia Z než starší rovesníci. Avšak, coming out iných ľudí by nijako nemal ovplyvňovať ten tvoj. Tento okamih má prísť vtedy, keď si na neho skutočne pripravený/á. Coming out môže prebehnúť intrapersonálne (akceptuješ seba samého/samú pred sebou), alebo o tejto skutočnosti informuješ iných ľudí – rodinu, priateľov, spolužiakov či známych.

Zdroj: https://www.campaignlive.com

Z histórie Medzinárodného dňa coming out-u

Prvý Národný deň coming outu sa uskutočnil 11. októbra 1988, na prvé výročie Národného pochodu za práva lesieb a gayov vo Washingtone. Nie je náhoda, že práve v tomto období v USA vrcholila kríza AIDS. V októbri 1988 dostali ľudia po celej krajine do svojich poštových schránok obálky s nápisom „Národný deň coming outu“ v žiarivých fialových a purpurových písmenách a so sloganom „Urobte ďalší krok“. Vo vnútri obálky si našli brožúrku s nápadmi, ako a prečo sa priznať ako gej alebo lesba. Táto udalosť inšpirovala organizáciu The Human Rights Campaign, ktorá v roku 1996 spustila National Coming Out Project. Iniciatíva postupne prerástla z národného do medzinárodného dňa coming out-u.

Zdroj: https://www.washingtonpost.com

Ako vlastne na coming out?

Coming out nepozná dokonalé načasovanie, priebeh ani formu. Proces akceptácie je u každého jedinečný. Niektorí ľudia ho absolvujú počas študentských čias, iní s ním prídu po tridsiatke či štyridsiatke. Nikdy by sme nemali podľahnúť tlaku okolia alebo od ľudí, ktorí už coming out za sebou majú. Tvoj proces akceptácie bude pravdepodobne aj tak vyzerať inak. Keďže ide o citlivú tému aj pre tvoje okolie, treba počítať s rôznymi reakciami, ktoré môžu pri coming out-e nastať. Ak žiješ v konzervatívnejšom prostredí, proces prijatia môže byť tŕnistý a emočne vypätý. Coming out pred rodičmi môže byť obzvlášť náročný a stresujúci. Rôzne zdroje preto odporúčajú s ním začať až vtedy, keď máš vo svojom živote safe place – prostredie a ľudí, ktorí ťa počas tohto náročného procesu podržia. Pokiaľ si nevieš predstaviť, že im to oznámiš osobne, môžeš im napísať list, vďaka ktorému budú tvoje myšlienky jasnejšie.

Zdroj: Canva.com

Emócie

Coming out býva náročný a nemusí vždy prebehnúť podľa našich predstáv. Treba preto rátať s rôznymi emóciami, ktoré ťa môžu počas tohto obdobia sprevádzať. Môže ísť o úzkosť, odcudzenie, depresia, bezmocnosť, smútok, hnev na seba alebo na iných, pocit hanby a mnoho ďalších emócií. Napriek náročnosti tohto procesu predstavuje coming out pre mnohých ľudí akési vyslobodenie. S akceptáciou svojej identity môžeš získať autentickejší život, väčšiu psychickú pohodu, zmiernenie stresu, zvýšenie sebaúcty a posilnenie vzťahov.

Zdroj: Canva.com

Dôležitým faktorom pri coming out-e je…

Trpezlivosť. Ide o významný okamih, ktorý môže mať veľký vplyv na tvoj život, preto si vyžaduje čas. Trpezlivosť je dôležitá nielen voči sebe, ale aj voči druhým. Tvoji rodičia či priatelia môžu potrebovať určitý čas, aby túto informáciu prijali. Medzinárodný deň coming out-u ponúka skvelú príležitosť začať žiť svoj život bez tajomstiev, ktoré si možno so sebou nesieš už celé roky. Ako si už v článku ale čítal/a, dokonalé načasovanie neexistuje. Coming out by mal prísť dobrovoľne, a nie pod časovým alebo emočným tlakom. Pamätaj, je to tvoj život, a máš plné právo rozhodnúť sa podľa svojho najlepšieho presvedčenia.

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →