Lichtenštajnsko a Thajsko sú o krok bližšie k zlegalizovaniu sobášov pre páry rovnakého pohlavia. Vyplýva to z nedávnych hlasovaní oboch krajín o posunutí zákona o sobášoch pre páry rovnakého pohlavia do ďalších čítaní.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Lichtenštajnsko

Parlament v Lichtenštajnsku schválil návrh zákona o sobášoch pre páry rovnakého pohlavia ešte 8. marca. Za hlasovalo 24 poslancov, proti bol iba jeden. Návrh však ešte musí prejsť druhým čítaním. Očakáva sa, že zákon v tejto krajine s takmer 40 000 obyvateľmi nadobudne platnosť 1. januára 2025. Informuje o tom LGBT+ týždenník Washington Blade.

Potešenie vyjadrila aj LGBT+ organizácia Flay: „Ďakujeme za 24-krát „áno“ v parlamente,“ uviedla skupina na svojej facebookovej stránke.

Od roku 2011 Lichtenštajnsko umožňuje párom rovnakého pohlavia uzatvárať iba registrované partnerstvá. V roku 2023 parlament schválil zákon, ktorý umožňuje LGBT+ párom adoptovať si dieťa.

Thajsko

Queer komunita v Thajsku môže očakávať sobáše pre všetkých už tento rok. Thajský výbor zriadený Snemovňou reprezentantov 14. marca schválil návrh novely občianskeho a obchodného zákonníka, ktorý umožní LGBT+ párom uzatvárať manželstvo. Stane sa tak prvou krajinou v juhovýchodnej Ázii a treťou krajinou v Ázii po Taiwane a Nepále. Informáciu priniesol magazín The Diplomat s citovaním agentúry Bloomberg.

Návrh musí prejsť hlasovaním v Snemovni, ktoré sa uskutoční 27. marca. Následne bude potrebný súhlas Senátu a Thajského kráľa.

Poslanec Snemovne Akaranun Khankittinan pre miestne médiá uviedol, že zákon bude schválený pravdepodobne do konca tohto roka.

Thajsko momentálne neposkytuje žiadnu právnu úpravu pre zväzky párov rovnakého pohlavia. LGBT+ komunita v Thajsku má viditeľné zastúpenie, najmä v hlavnom meste Bangkok.

Zdroje: washingtonblade.com, thediplomat.com, Unsplash/Thomas AE

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →