Rozhodnutím ruského súdu boli dvaja pracovníci baru vzatí do väzby a obvinení z členstva v „extrémistickej organizácii“ na základe nových právnych predpisov, ktoré kriminalizujú členstvo v komunite LGBTI.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Výsledok novej legislatívy v Rusku

Ide o prvý prípad represií, pri ktorých Rusko zakázalo tzv. „medzinárodné LGBT hnutie“. Oboch obvinených momentálne zadržiavajú vo väzbe do 18. mája. V prípade usvedčenia im hrozí až 10 rokov väzenia. Podľa tribunálu sú osoby podozrivé zo „šírenia netradičných sexuálnych vzťahov medzi návštevníkmi baru“. Na internete sa po zásahu objavili videá, na ktorých zadržiavajú niektorých návštevníkov podniku. Súd na sociálnej sieti Telegram uviedol, že obvinení úmyselne konali v spolupráci so skupinou ľudí, ktorí podporujú názory a aktivity medzinárodného verejného združenia LGBTI.

Zdroj: X/@robert0461

Nejasný rámec zákona

Formulácia zákona nie je úplne konkrétna. Rusko poskytlo iba vágny opis toho, čo označuje za „medzinárodné hnutie LGBT“. Je otázne, či postihnutí môžu byť len členovia LGBTI komunity, alebo aj jej podporovatelia. Vedúca Ligy bezpečného internetu, Jekaterina Mizulina, kroky Moskvy vníma pozitívne. Ruskí zákonodarcovia už v roku 2013 zakázali propagáciu „netradičných“ vzťahov smerujúce k deťom. Tieto kroky spôsobili zvýšený tlak na liberálne kruhy v spoločnosti.

Zdroj: X@mediazzzona
Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →