Valentina Gomez (24) je republikánska kandidátka na post štátneho tajomníka v Missouri. Otvorene podporuje bývalého prezidenta Donalda Trumpa a nazýva ho „poslednou nádejou západnej civilizácie“. V kampani sa prezentuje ako hrdá americká patriotka a podporovateľka hnutia MAGA – Make America Great Again.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

V utorok 6.2.2024 zverejnila na Instagrame, X/Twitteri a Facebooku video z virálnej kampane, v ktorej plameňometom páli dve LGBT+ knihy.

IG Valentina Gomez

„Toto urobím s takýmito knihami, keď sa stanem štátnou tajomníčkou v Missouri.

Tieto knihy sú z verejnej knižnice v Missouri. Keď budem v úrade, zhoria.“

Valetina Gomez

Kathy Belge, autorka jednej zo zapálených kníh, Queer: The Ultimate LGBTQ Guide for Teens, povedala, že Američania by sa mali obávať toho, že kandidátka na verejnú funkciu si nielen myslí, že pálenie kníh je prijateľné, ale že je to niečo, čo jej pomôže byť zvolená.

„Moja kniha bola napísaná s cieľom poskytnúť dospievajúcim ľuďom presné a užitočné informácie o tom, čo znamená byť súčasťou LGBTQ komunity. Diskutujme o dôležitých problémoch, ktorým tínedžeri čelia, ako je coming out, šikanovanie, randenie a hľadanie komunity a podpory. A áno, vysporiadať sa s nenávistníkmi ako je táto politická kandidátka.“

Kathy Belge pre NBC News

Naked: Not Your Average Sex Encyclopedia je druhá kniha, ktorú Gomézová zapálila. V knihe nájdete kľúčové myšlienky o identite, vzťahoch, sexe a pozitívnemu prístupu k vlastnému telu.

Obal knihy/Amazon

„Chcete byť gay? Dobre, buďte gay. Len to nerobte v blízkosti detí. Prestaňte dávať do knižníc knihy o sexualizácii, indoktrinácii a starostlivosti o deti. Deti sa musia učiť matematiku, vedu, byť fit a zároveň chrániť svoju nevinnosť a nie sa učiť sa o ideológiách, ktoré radikálna ľavica rada podsúva deťom. Som proti všetkým drag shows v blízkosti detí, pride vlajkám v triedach, ľuďom, ktorí chcú zmeniť svoje pohlavie a ľudom, ktorí ani nevedia definovať čo je to žena. Ak genitálie neurčujú pohlavie, ako ich potom odstránenie potvrdí. Bojím sa iba Boha.“

Maicoll Gomez – riaditeľ kampane Valetine Gomez
Gomez vo svojej kampani často zdieľa fotky so zbraňami/IG Valentina Gomez

Platforma X/Twitter obmedzila viditeľnosť príspevku a pridala poznámku, že „môže porušovať pravidlá X proti nenávistnému správaniu“.

Video získalo viac ako 800 000 zobrazení a tisíce komentárov od kritikov aj podporovateľov.

„Som republikán. Ale pálenie kníh nie je dobré.“

„Skvelá práca, chráňte deti!“

Niektoré komentáre z príspevku na Instagrame

Niektorí ľudia prirovnali činy kandidátky k nacistickým kampaniam na pálenie kníh v tridsiatych rokoch minulého storočia, keď skupina študentov spálila desaťtisíce kníh v Nemecku a v Rakúsku, pretože ich považovala za „nenemecké“.

Pálenie kníh v Berlíne, 10. 5. 1933/Wikipédia

V Berlíne sa nachádza pamätník známy ako potopená alebo prázdna knižnica. Je venovaný spomienke na pálenie kníh. Tabuľa pred pamätníkom obsahuje citát nemeckého spisovateľa Heinricha Heineho:

„To bola len predohra; tam, kde pália knihy, v konečnom dôsledku spália aj ľudí.“

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →