Dnešný deň je jedným zo sviatkov v LGBT+ komunite – patrí asexuálom. Asexualita stále nemá dostatočnú pozornosť a mnohí dokonca tento názov ani nepoznajú. Dávame preto do pozornosti tento výnimočný deň a tiež prinášame rozhovor s asexuálom zo Slovenska.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Sexuálna orientácia, nie choroba

Niektorí z tých, čo pojem asexualita poznajú, si mylne predstavujú akúsi poruchu či chorobu, ktorú treba liečiť. V skutočnosti sa asexualita zaraďuje medzi sexuálne orientácie. Vyznačuje sa chýbajúcou sexuálnou túžbou – žiadna osoba asexuálneho človeka eroticky nepriťahuje. To však neznamená, že takýto človek nemá sexuálne chute – môže uspokojovať samého seba a mať z toho dostatočne kvalitný pôžitok. Asexualita sa tiež nerovná celibátu, ktorý je voľba, ale je súčasťou identity človeka. Rovnako ako iné sexuálne orientácie, tak ani asexuálna orientácia sa nedá žiadnym spôsobom zmeniť.

Prvé zmienky o asexualite

O asexualite ako takej sa prvýkrát zmienil americký sexuológ William Alexander Hammond, ktorý v jednej zo svojich publikácií v roku 1884 písal o dvoch pacientoch, ktorí boli fyzicky v poriadku, no nepociťovali sexuálnu túžbu.

V roku 1896 nemecký sexuológ Magnus Hirschfeld v svojej brožúre Sappho und Sokrates písal o ľudoch bez akejkoľvek sexuálnej túžby. Tento jav pomenoval ako ,,sexuálna anestézia“.

V polovici 20. storočia sexuológ Alfred Kinsey vytvoril známu Kinseyho stupnicu, ktorá sa používala na zistenie sexuálnej orientácie. Stupnica bola rozsahovo od čísla 0 (heterosexualita) až po číslo 6 (homosexualita). Obsahovala tiež znamienko ,,X“, ktoré označovalo človeka so žiadnymi sexuálnymi kontaktmi a reakciami = asexualita. Definícia bola v tom čase však nepresná, pretože popisovala asexualitu ako nedostatok sexuálneho správania, v súčasnosti sa však asexualita pokladá ako nedostatok sexuálnej príťažlivosti.

V roku 2001 vznikla prvá sociálna sieť pre asexuálov – Asexual Visibility and Education Network (AVEN). Cieľom bolo vytvoriť a budovať komunitu asexuálov po celom svete. V roku 2021 mala dokopy viac ako 135 000 členov.

Vlajka asexuálnej hrdosti bola predstavená až v roku 2010. Obsahovala štyri farby – čierna, šedá, biela a fialová.

Medzinárodný deň asexuality sa začal sláviť na celom svete od roku 2021.

Každý 100. človek je asexuál

Podľa odhadov a vedeckých výskumov asexuáli tvoria 1% populácie, niektoré odhady však hovoria o dvojnásobku tejto hodnoty. Predstavuje to teda viac ako 80 miliónov ľudí, čo je pomerne veľké číslo.

Populárne asexuálne osobnosti

Alice Cooper – autorka série Heartstopper
Ana Gabriel – speváčka a skladateľka
Nicola Tesla – vynálezca
David Jay – aktivista
Marilyn Monroe – herečka, speváčka a modelka

Je asexuál odsúdený na večnú samotu?

Absolútne nie! Ako sme spomenuli, asexualita znamená absenciu sexuálnej príťažlivosti. City a nadviazanosť na romantické vzťahy však ostávajú. Takíto ľudia často žijú svoj život šťastne, môžu si zakladať rodiny a žiť plnohodnotný život. Existuje však aj romantická orientácia – aromantickosť, ktorá sa naopak vyznačuje absenciou romantickej príťažlivosti k ostatným. Takíto ľudia môžu mať sexuálne chute, ale nemajú citovú príťažlivosť k ostatným. Môže teda udržiavať priateľské vzťahy alebo čisto sexuálne. Hoci to nie je úplne vylúčené, je ale málo pravdepodobné, že sa človek narodí s obidvomi spomenutými orientáciami.

Asexuálny slovník

Asexualita zahŕňa niekoľko pojmov, ktoré sú veľa ľuďom cudzie:

demisexuál – ľudia, ktorí pociťujú sexuálnu túžbu až po tom, čo si s danou osobou vytvoria silné citové puto
šedý asexuál (gray asexual) – ľudia, ktorí sa nachádzajú niekde medzi asexualitou a sexualitou
asexuálny dáždnik (asexual umbrella) – pojem, ktorý slúži na zastrešenie všetkých pojmov a definícií v oblasti asexuality.
eso (ace) – skratka a slang pre označenie asexuála

Rozhovor s Richardom

V rámci tohto medzinárodného dňa sme si pre vás pripravili rozhovor s asexuálom Richardom. Pre potreby tohto rozhovoru sme jeho meno upravili, aby zostala anonymita hosťa neporušená.

Kedy a ako si prišiel na to, že si asexuál?

Prvé náznaky som pociťoval v 16-tich rokoch. Zatiaľ čo všetci v mojom okolí sa pohybovali vo vzťahoch, ja som akosi zaostával. Hoci mi prišlo super sa s niekým zbližovať, mať spoločné záujmy, necítil som však žiadnu príťažlivosť, jednoducho ma to dievča nelákalo po sexuálnej stránke, zatiaľ čo ostatných áno. Preto som bol zmätený a prirodzene ma menej lákalo sa takto dávať s niekým dokopy. Rozmýšlal som, že či nie som na chalanov, ale k chalanom som nič necítil po sexuálnej stránke, ale ani po citovej. Neskôr som si prečítal viac o mojom chýbajúcom vzrušení. Okolo 18-tich som si uvedomil, že ma sexuálne nepriťahuje žiadna osoba.

Ako sa zvykneš označovať?

Ak by som sa mal popísať, tak klasicky – ako asexuál, ale v hovorovej reči radšej používam ,,ace“. Je to viac uvoľnený výraz.

Mal si niekedy s niekým vzťah?

Áno, donedávna som mal vzťah s babou, s ktorou sa poznáme od základnej školy. Bola prvá, ktora sa o mojej asexualite dozvedela. Postupom času sme trávili viac a viac času a mám pocit, že práve táto záležitosť nás zblížila. Snažila sa mi pomôcť, podporovala ma a bola úplne chápavá. Neskôr som navrhol ísť do vzťahu a skúsiť to. Hoci ona je heterosexuálka a teda má sexuálne chute, myslel som, že to bude prekážkou, no nebolo. Rešpektovala to, že som asexuál a teda nič sexuálne by medzi nami nemohlo byť, ostali sme preto iba na ,,citovej vlne“. Boli sme spolu 2 roky, avšak povedali sme si, že sa treba posunúť ďalej a keďže ani jedného z nás vzťah nenapĺňal tak ako by mal, rozhodli sme sa ukončiť túto kapitolu.

Ako by si zhodnotil súčasné nastavenie spoločnosti voči asexuálom?

O asexualite sa mlčí. Na jednej strane som rád, že nie sme stálym terčom útokov ako je tomu pri homosexuáloch, na druhej sa však cítime neviditeľní. Akoby sa od nás vyžadovalo k niecomu pociťovať to sexuálne. Dúfam, že raz príde to obdobie, keď bude pre väčšinu ľudí úplne normálne mať inú sexuálnu orientáciu. Aktuálne však ten čas nie je, a preto dôsledne zvažujem komu sa k tomu priznám a komu nie. Rodina ma plne v tom podporuje.

Čo by si odkázal všetkým asexuálom?

Aby sa nebáli a necítili, že sú niekým iným. Sme úplne rovnakí. Je to to isté, ako keď má niekto rád sladké, druhý má rád slané. Jeden sa narodí s pehami, druhý bez nich. Niekto rád chodí do kina, niekto trávi čas doma. Asexualita je prirodzená súčasť každého asexuála, nezmení ju, ale môže sa s ňou naučiť žiť tak, aby mu bolo dobre. Nie je to žiadne znevýhodnenie. Znevýhodnenie by bolo, ak by sme nežili v súlade s touto orientáciou a snažili sa byť niečím, čím nie sme. Všetci sme si rovní!

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →

Zdroje:

asexuality.org, mhanational.org, thetrevorproject.org, psychologytoday.com, them.us