Prieskum z roku 2023 hovorí o poklese podpory práv LGBT+ občanov v USA po prvýkrát od roku 2015. Nižšiu spolupatričnosť a pochopenie má mať na svedomí aj silnejúci náboženský nacionalizmus v krajine.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Obyvatelia Spojených štátov práva LGBT+ ľudí podporujú … má to ale háčik

Dáta získané od inštitúcie PRRI naznačujú, že veľká časť Američanov, bez ohľadu na politické preferencie alebo vieru, stále podporuje práva a ochranu LGBT+ komunity. Avšak po rokoch rastúcej spolupatričnosti vidieť určitý pokles. PRRI celospoločenské názory na inklúziu realizuje posledných 10 rokov. Najnovší prieskum analyzoval postoje ľudí v USA k trom témam:

  • manželstvo osôb rovnakého pohlavia,
  • ochrana pred diskimináciou,
  • odmietanie služieb založených na náboženstve.

Varovný signál pre spoločnosť

Melissa Deckman, generálna riaditeľka PRRI, vníma výsledky prieskumu ako varovný signál v kontexte konzervatívneho legislatívneho a právneho systému.

Toto je naozaj prvýkrát, čo sme zaznamenali pokles podpory.

Melissa Deckman – generálna riaditeľka PRRI

Prieskum ukazuje, že podpora manželstva osôb rovnakého pohlavia klesol zo 69% Američanov v roku 2022 na 67% v roku 2023. Podpora politiky, ktorá chráni LGBT+ ľudí pred diskrimináciou klesla z 80% v roku 2022 na 76% v roku 2023. Odpor voči tomu, aby podnik mohol členov LGBT+ komunity odmietnuť z náboženských dôvodov, klesol z 65% v roku 2022 na 60% v roku 2023.

Zdroj: Pexels.com

LGBT+ komunita Spojených štátov v číslach

Súčasťou analýzy PRRRI prieskumu bolo taktiež získať percentuálne zastúpenie LGBT+ ľudí vo vzťahu k celkovej popolácii Spojených štátov. Výsledky ukazujú, že zhruba 22% Američanov (do 30 rokov) patrí do LGBT+ komunity. Asi 45% obyvateľov sa identifikujú ako bisexuáli a 45% ako homosexuáli. V prieskume si 21% respondentov zvolilo možnosť „niečo iné“ a 2% opýtaných sa označujú ako osoba transrodová alebo nebinárna.

Zdroj: X/@gaystarnews
Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →