Pre niektorých forma zábavy, pre iných predmet vedeckej činnosti. Gay radar (gaydar) možno považovať za zaujímavú schopnosť, ktorá nám o iných ľuďoch vie veľa prezradiť. Niektorí vedci ho považujú za skutočný, zatiaľ čo iní tvrdia, že je to mýtus. Čo to ale gay radar vlastne je a ako v praxi funguje?

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Ako gay radar funguje?

Gay radar je schopnosť, vďaka ktorej vieme lepšie určiť, či niekto je alebo nie je queer bez toho, aby sme osobu bližšie poznali. V praxi gay radar môže pomôcť pri zoznamovaní sa s neznámym človekom, ktorý nám je sympatický no nepoznáme jeho preferencie alebo sexuálnu orientáciu. Gay radar berie do úvahy rôzne vlastnosti – obliekanie sa, komunikácia, záujmy, štýl chôdze, alebo rozprávanie, gestikulácia, a celková charizma. Tento fenomón zujíma aj akademickú obec.

Zdroj: Pexels.com

Názory vedcov

Väčšina vedeckých štúdií o gay radare naznačuje, že táto vlastnosť nie je fikcia. Rôzne štúdie sa zameriavali aj na veľmi odlišné typy signálov sexuality. Podľa všetkého ľudia dokážu zistiť sexuálnu orientáciu pri počúvaní krátkych zvukových nahrávok, ale aj pri sledovaní nemých videí. Okrem toho dokážu zistiť sexuálnu orientáciu aj zo statických obrázkov tvárí, ktoré sa na obrazovke počítača objavia len na zlomok sekundy. Tieto rozsiahle zistenia naznačujú, že gay radar môže potenciálne zachytiť všetko od vzhľadu človeka cez jeho pohyby až po rečové vzorce.

Zdroj: Unsplash.com

Funguje gay radar aj u heterosexuálov?

Nie je asi žiadnym prekvapením, že gay radar dokážu najlepšie využívať práve ľudia z LGBT+ komunity. Ako je to ale s heterosexuálmi? Zdá sa, že aj u nich vie gay radar fungovať. Všetko ale záleží od mnohých faktorov. Heterosexuáli, ktorí majú homosexuálnych priateľov, sú vo svojich hodnoteniach presnejší oproti ľuďom, ktorí sa kamarátstvu s queer ľuďmi zdráhajú. Homofóbni ľudia majú tendenciu svoje schopnosti preceňovať no obyčajne v tejto schopnosti nevynikajú.

Zdroj: Unsplash.com

Pozor na hranice druhých ľudí

Za každých okolností by sme ale mali rešpektovať súkromie iných ľudí. Pokiaľ sa nám daný človek nezdôverí, vždy ide len o naše dohady. Gay radar by sme preto mali brať s nadhľadom, nie ako záväznú vec. Rovnako musíme brať do úvahy stereotypné zobrazovanie členov LGBT+ ľudí vo filmoch a seriáloch. Tieto stereotypy nemusia platiť u každého queer človeka a preto by sme naše názory a presvedčenia mali brať s rezervou.

Zdroj: Unsplash.com
Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →