Ilga Europe každoročne pri príležitosti medzinárodného dňa boja proti homofóbii, bifóbii a transfóbii aktualizuje dúhovú mapu, ktorá v percentách ukazuje aká je situácia ohľadom LGBT+ práv v európskych krajinách v roku 2024.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Malta na čele rebríčka

Už 9. rok po sebe je Malta najlepšou krajinou v oblasti práv LGBT+. V rebríčku získala 88 %. Po nej nasleduje Island so ziskom 83 %. Na treťom mieste sa umiestnilo Belgicko – 83 %:

Španielsko, ktoré sa považuje za poprednú krajinu v oblasti práv menšín získalo 76 %.

Prekvapením je Grécko, ktoré získalo vyše 70 %. Môže za to skutočnosť, že grécky parlament tento rok schválil sobáše a adopcie pre páry rovnakého pohlavia.

Rusko na opačnej strane poradia

Medzi najhoršími krajinami skončilo Turecko (4,75 %), Azerbajdžan (2,25 %) a Rusko (2 %). Rusko stratilo oproti minulému roku až 7 % v dôsledku zavedenia zákonov proti LGBT+. Jedným zo zákonov je zakázanie zmeny pohlavia a zrušenie starostlivosti o transrodové osoby, ale aj cenzúra a zakazovanie LGBT+ organizácií či bezdôvodne tvrdé zásahy voči queer komunite.

S nízkym hodnotením skončili aj krajiny ako Arménsko (9 %), Bielorusko (11 %) alebo aj malé krajiny Monaco (13 %) a San Maríno (14 %).

V rámci Európskej únie sa najhoršie umiestnilo Poľsko so 17 %.

Jedným zo strebodov pozornosti sa stalo Taliansko, v ktorom v posledných parlamentných voľbách v roku 2022 zvíťazila konzervatívna strana. Talianska premiérka a predsedkyňa konzervatívnej strany Brothers of Italy je známa negatívnym postojom voči LGBT+. V rebríčku sa hodnotenie nezmenilo a ostáva na 25 %.

Česko stúpa, Slovensko stagnuje

Práva LGBT+ boli v Česku populárnou témou aj v parlamente. Vďaka postoju štátu a čiastočnému zrovnaniu práv párov rovnakého pohlavia si Česko polepšilo o viac ako 3 %.

Slovensko sa oproti minulému roku neposunulo a zostáva na 30 %. Hlavným dôvodom je ignorácia a neriešenie situácie LGBT+ parlamentom a vládou SR. V hodnotení však krajina ani neklesla, keďže sa do uzávierky získavania dát nezaviedli žiadne zákony namierené proti queer ľuďom.

Nedávno však ministerstvo zdravotníctva SR zrušilo Štandardný postup pre starostlivosť o transrodové osoby. Úpravy zákona stále neprebehli, no očakáva sa, že transrodové osoby budú musieť absolvovať chirurgický zákrok pred úradnou zmenou pohlavia.

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →

Zdroje:

rainbowmap.ilga-europe.org