Počas letných mesiacov mnohí z nás cestujú do zahraničia. Častokrát vsádzame na istotu, a ideme do krajín, ktoré Slováci obľubujú. Okrem odlišných kultúr môžeme prísť do kontaktu aj s iným postojom ku queer ľuďom. Je preto dobré vedieť, ktoré krajiny sú bezpečnejšie a naopak, v ktorých si treba dávať väčší pozor na možnú diskrimináciu až protiprávnu činnosť.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Turecko

Slovákmi často navštevované Turecko nie je veľmi naklonená LGBT+ komunite. Podľa rebríčka Rainbow Map od ILGA-EUROP obsadilo Turecko jednu z najnižších priečok (4,75%). Nižšie hodnotenie mal už len Azerbajdžan a Rusko. Osoby rovnakého pohlavia by preto mali byť opatrní pri prejavovaní vzájomnej náklonnosti. Transrodoví turisti by si mali byť vedomí aj toho, že takéto osoby sú terčom násilia a otvorenej diskriminácie. Podobne ako v iných krajinách, aj v Turecku sa queer komunita koncentruje vo väčších mestách ako je Istanbul, Ankara a Izmir. Vo všeobecnosti je však komunita LGBT+ ľudí pomerne malá.

Zdroj: X/@Openly

Grécko

Milým prekvapením je v poslednom období Grécko. Pre queer ľudí je plne legálne slúžiť v armáde, darovať krv, adoptovať si dieťa, či možnosť zmeniť si pohlavie. Naopak v Grécku legislatíva bojuje proti diskriminácii. Konverzná terapia je zakázaná úplne. Významným míľnikom je február 2024, kedy krajina zlegalizovala manželstvá osôb rovnakého pohlavia. Vzhľadom na politiku okolitých štátov (Turecko, Kosovo, Bulharsko, Albánsko, Severné Macedónsko) je Grécko svetlou výnimkou z hľadiska postuju k LGBT+ komunite.

Zdroj: X/@SeamasBelfast

Spojené Arabské Emiráty

SAE takisto nepatria medzi krajiny, ktoré by mysleli na obyvateľov z LGBT+ komunity v dobrom. Krajina homosexulitu zakazuje, pričom podľa legislatívy je maximálny trest štrnásť rokov odňatia slobody. Za kriminalitu sa považuje aj prítomnosť transrodových osôb. V najhorších prípadoch sa v Spojených Arabských Emirátoch môže uplatňovať tresť smrti.

Zdroj: X/@raheelrana

Chorvátsko

Najobľúbenejšia prímorská krajiny Slovákov je pri otázke práv queer ľudí na tom podobne, ako Slovensko a Česko. Je tu však určitý rozdieľ. Chorvátsko od ILGA-EUROP získalo rating 50,07 %, čo je v porovnaní so Slovenskom (30,63 %) a Českom (29,51 %) omnoho lepšie skóre. Záhreb, Split, Dubrovník a Rijeka sú pomerne ústretové, no situácia ani tu nemusí byť úplne ideálna. Menšie turistické oblasti a vidiek je (podobne ako u nás) silne konzervatívny.

Zdroj: X/@N1Hrvatska

Taliansko

Taliansko je vo všeobecnosti konzervatívna krajina. Rozhodne ju ale netreba porovnávať s inými štátmi, ktoré zdieľajú podobné politické hodnoty. Veľké mestá ako sú napríklad Miláno, Rím, Florencia, či Boloňa sú dostatočne inkluzívne. Samozrejmosťou sú lokálne gay bary, kaviarne, štvrte s vysokou koncentráciou queer ľudí, či firmy a organizácie bojujúce za práva LGBT+ komunity. Z legislatívneho rámca Taliansko zaostáva oproti iným západným krajinám v Európe, no stále ide o bezpečnú a ohľaduplnú krajinu bez väčšieho rizika.

Zdroj: X/@MilanoPride

Španielsko

Ak existuje krajina, ktorá je ukážkou tolerancie a inkluzivity, je to rozhodne Španielsko. Rating od ILGA-EUROP je druhý najlepší (76,41 %) a presahuje dokonca aj európsky priemer. Španielsko možno považovať za veľmi pozitívne a priateľské ku queer komunite. Krajina patrí medzi najpokrokovejšie v oblasti práv LGBT+ osôb v Európe aj na svete. Ak hľadáš preto dovolenku, kde sa môžeš cítiť komfortne a uvoľnene, je to práve Španielsko.

Zdroj: X/@RedDiversidad

Portugalsko

Portugalsko, podobne ako Španielsko, má dobrú povesť pri dodržiavaní práv queer ľudí. Rating stanovili na 67, 14 %, čo je len o niečo menej než má susedná krajina. Z pozície turistu ide stále o bezproblémový štát, v ktorom návšteva väčších turistických lokalít vie byť príjemným zážitkom. V posledných rokoch Portugalsko navyše zlepšilo akceptáciu LGBT+ ľudí progresívnymi zmenami v politike pre transrodové a intersexuálne osoby, ako aj prísnejšími trestami za zločiny z nenávisti. Portugalsko tak možno považovať za vhodnú alternatívu Španielska.

Zdroj: X/@IgualdadLGBT

Egypt

Táto moslimská krajina je známa negatívnym vzťahom k LGBT+ komunite. Egypt nie je bezpečnou destináciou pre queer ľudí, ktorí chcú v plnej miere vyjadrovať svoju identitu a sexuálnu orientáciu. Krajina rovnako zakazuje vstup homosexuálov do armády a takisto neexistuje žiadna regulácia diskriminácie. Je preto vhodné krajinu navštíviť z historického a kultúrneho hľadiska, nie z pozície otvoreného člena LGBT+ komunity.

Zdroj: X/@benjaaquila

Cyprus

Cyprus má z hľadiska umiestnenia veľmi zaujímavú pozíciu. Je totiž na pomedzí konzervatívneho Turecka a progresívneho Grécka. Cyprus má v sebe zapustené silné korene pravoslávnej cirkvi. Z toho dôvodu si krajina udržiava svoje konzervatívne hodnoty dodnes. Práva LGBT+ ľudí na Cypre sú pomerne liberálne ale stále zaostávajú za západnou Európou. Manželstvá homosexuálov stále nie sú zákonom schválené. V roku 2015 síce povolili občianske zväzky, hoci neposkytujú rovnaké práva a právnu ochranu ako manželstvo. Pohostinnosť je však u obyvateľov dôležitá bez ohľadu na to, či je turista heterosexuál alebo nie. Ak plánuješ cez leto niekam vyraziť, nezabudni myslieť aj na Cyprus.

Zdroj: X/@lecoindeslgbt

Tip na záver

V prípade ak uprednostňuješ bývanie v lokálnych bytoch a domoch pred hotelovými komplexmi, skvelou pomôckou môže byť pre teba stránka misterb&b. Ide o službu, ktoré sprostredkúva prenájom pre ľudí vyhľadávajúci LGBT+ friendly ubytovanie. Misterb&b funguje navyše na rovnakom princípe ako Airbnb. (nejedná sa o platenú spoluprácu)

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →