Nový škótsky zákon o trestných činoch z nenávisti vstúpil do platnosti 1. apríla. Zaoberá sa rôznymi otázkami, ale dve hlavné sú podnecovanie nenávisti a priestupky vyvolané predsudkami. Osoba sa dopustí trestného činu, ak sa správa spôsobom, „ktorý by rozumná osoba považovala za výhražný alebo urážlivý“ s úmyslom vyvolať nenávisť na základe veku, vierovyznania, hendikepu, sexuálnej orientácie alebo transrodovej identiny.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Zákon už má svojich odporcov. Postavila sa mu spisovateľka J. K. Rowling. Podľa nej zákon obmedzuje slobodu slova. Taktiež jej vadí, že zákon neposkytuje ochranu na základe pohlavia aj ženám. Autorka Harryho Pottera ďalej vyzvala políciu, aby ju zatkla, ak svojou kritikou transrodových ľudí spáchala trestný čin.

Zdroj: X/jk_rowling

Škótska národná polícia rýchlo rozhodla, že príspevky Rowlingovej nie sú trestné a odmietli vyzvanie na jej zatknutie s tým, že dostali sťažnosti, ale nepodniknú žiadne kroky.

„Zdá sa, že škótski zákonodarcovia kladú väčší dôraz na pocity mužov, ktorí predvádzajú svoju predstavu ženskosti, či už mizogýnne alebo opurtunisticky, než na práva a slobody skutočných žien a dievčat,“ napísala Rowling. Opakovane tvrdí, že trans ženy nie sú ženy.

Škótska vláda tvrdí, že zákon poskytuje väčšiu ochranu obetiam a zároveň chráni slobodu prejavu. Mnohým sa nepáči vynechanie nenávisti na základe pohlavia. Ministri tvrdia, že je to preto, že sa pracuje na samostatnom zákone o mizogýnii.

Na stranu britskej spisovateľky sa postavil aj Elon Musk a podcaster Joe Rogan. obaja strašia verejnosť masovým zatykaním. V skutočnosti zákon nepovedie k mnohým novým trestným stíhaním s výnimkou najzávažnejších prípadov.

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →